Bezoek aan de bijenstal


Evenement gegevens

Dit evenement eindigde op 19 augustus 2017.


bijendag10

Op zaterdag 8 en 15 juli, 5 en 19 augustus is het mogelijk om met een imker van Bijenvereniging Ermelo de bijenstal bij de schaapskooi Ermelo van binnen te bekijken. Tijd: van 14.00-15.00 uur. Zaterdag 22 juli zijn er meerdere excursies in de bijenstal vanwege de bijendag, die van 10-16 uur duurt. Voor deelnemers zijn er speciale imkerpakken beschikbaar. Binnen wordt uitleg gegeven over de samenstelling en werking van het bijenvolk, de bijenteelt en de huidige bedreigingen. Deelname kost € 2,50; er kunnen maximaal 10 volwassenen en 4 kinderen mee naar binnen. Het is raadzaam om een lange broek te dragen. Opgave is noodzakelijk: 0577-407254 (tijdens openingsuren bezoekerscentrum).

In de bijenstal staan vier of vijf honingbijenvolken. Een bijenvolk kan bestaan uit zo’n 50.000 bijen; (vrouwelijke) werkbijen, darren (de mannetjes) en één koningin; zonder koningin kan een bijenvolk niet bestaan. De werkbijen halen het voedsel, de darren eten alleen maar. Na de bevruchting gaan de darren dood. Bijen moeten hun voedsel uit de omgeving halen, van bloeiende bomen, bloemen en gewassen. In de winter is het moeilijk voor honingbijen om te overleven. Sowieso gedijen bijenvolken tegenwoordig beter in een dorp of stad, met al die tuinen en volkstuintjes. In het buitengebied worden veel bermen gemaaid en landbouwgewassen bespoten, waardoor er weinig voedsel is voor ze. Ook bij de schaapskooi is alleen hoog zomer, als de heide bloeit, voldoende te eten. De bijen worden daarom bijgevoerd met suikerwater. De bijenstal heeft met name als doel om het houden van bijen te promoten en om dit cultuurhistorisch erfgoed te behouden, ook omdat het van oudsher bij de landbouw hoorde.

De bijenteelt is eeuwenlang onderdeel geweest van het gemengd agrarisch bedrijf. De meeste boeren rond 1850 hadden een paar bijenvolken staan; dat waren circa 200.000 bijenvolken in Nederland. Honing was toen nog de belangrijkste bron van suiker. Door de opkomst van de suikerbietenteelt is de honingmarkt ingestort en in 25 jaar tijd gehalveerd. In de 20ste eeuw verandert de functie van bijenhouderij van productie naar bestuiving, vooral van belang in de fruitteelt. Vandaag de dag zijn er nog zo’n 8000 bijenhouders actief en wordt de bijenstand geschat op 80.000 volken in de zomer.bijenraat