Nacht van de Nacht


Evenement gegevens

  • Start: 28 oktober 2017 19:00

nacht van de nacht

Beleving van en aandacht voor de duisternis. Bij de Ermelose schaapskooi zijn van 19.30-22.00 uur tal van activiteiten voor alle leeftijden. Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken, er zijn nachtexcursies, lezingen over nachtdieren, vleermuizen en wild, Ton van Mourik vertelt gedichten over de nacht en kinderen kunnen zich laten schminken. Alle activiteiten worden gratis aangeboden door de vijf organisaties die het programma hebben samengesteld. 

Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht. Niet voor niets is hiervoor als locatie de schaapskooi van Ermelo uitgezocht. Gelegen in het buitengebied aan de rand van de Ermelosche Heide, met weinig lichtvervuiling en een wijds uitzicht, is het een ideale plek voor dit evenement. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker.

In het weiland bij de schaapskooi staan twee telescopen opgesteld om de sterren en sterrenbeelden van dichtbij te kunnen bekijken. De sterrenbeelden worden met een laserpointer aangewezen. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken regelmatig gegidste nachtwandelingen over de Ermelosche Heide. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over vleermuizen, nachtvogels en wild(aanrijdingen). Er is een doorlopende presentatie van natuurfoto’s van Jaco van Toor. Nachtburgemeester van Ermelo, Ton van Mourik, draagt in het donker gedichten voor die betrekking hebben op de nacht. Kinderen kunnen zich laten schminken als spin of vleermuis. In de hooischuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond!

nacht schminken