De Herder

Marion Derks is vanaf de start, sinds 2002, de schaapsherder. Ze is regelmatig met haar honden en natuurlijk met de kudde op de Ermelosche Heide te vinden. Een aantal vrijwilligers vervangt de herder tijdens haar afwezigheid. Marion Derks introduceert zich hieronder.

Mijn naam is Marion Derks. Ik werk sinds december 2002 als schaapherder voor de Stichting Schapedrift Ermelo. Mijn hele leven heb ik al een voorliefde voor dieren gehad. Ik groeide op in Limburg waar ik op onze boerderij voor de schapen zorgde. Later werkte ik ook met paarden en honden en ik ging studeren op de Hogere Agrarische School (HAS). Omdat het niet makkelijk was om werk te vinden in de agrarische sector werkte ik regelmatig in administratieve functies. Maar uiteindelijk kruipt het bloed dan toch waar het niet kan gaan. Ik vond een baan als hulpherder bij de kudde in Heinkenszand, Zeeland. Met 220 Suffolk-schapen liep ik dagelijks over de dijken in Zuid Beveland. Dit was een tijdelijke baan voor de duur van 1 jaar. Maar na dit jaar wist ik het zeker: schapen hoeden is MIJN werk. Ik werkte vervolgens een tijd als vrijwilligster bij de schaapskudde van het Utrechts Landschap in Zeist. Dat vond ik zo fantastisch dat ik besloot zelf een Border Collie te kopen. Dit was Chap. Met Chap samen ging ik voor het eerst echt aan het werk in Limburg. Daar werkte ik met een grote kudde in de buurt van Venlo. De schapen begraasden onder andere de oevers van de Maas.
Toen de advertentie van de Stichting Schapedrift Ermelo op het internet stond wist ik: dit is wat ik werkelijk wil. Dus ik heb gesolliciteerd en werk vanaf 1 december 2002 voor de stichting.  De eerste maanden verbleef de kudde in een stal 2 kilometer bij de hei vandaan. Sinds mei 2003 is de schaapskooi gereed en overnachten de schapen er. Het is een voorrecht om in zo´n prachtige kooi te werken. En voor de belangstellenden is er het bezoekerscentrum. Dat is ook belangrijk want de kooi is niet toegankelijk voor bezoekers. Dat heeft te maken met de strenge regelgeving na alle vervelende dierziektes die de laatste jaren zijn opgetreden. In het bezoekerscentrum wordt het publiek nader geïnformeerd over onder andere de schapen en het heidebeheer. Er blijft natuurlijk nog genoeg te zien als de kudde vertrekt of aankomt bij de kooi en natuurlijk wanneer ik over de hei loop met de schapen.
Ik wens iedereen die komt kijken veel plezier op deze unieke plek: de prachtige natuur, een mooie rietgedekte kooi en bezoekerscentrum, het Veluws Heideschaap, drie Border Collies en een herder. U bent van harte welkom!