Excursies op afspraak

De Stichting Schapedrift heeft momenteel vijf vrijwillige gidsen, die naast de reguliere wandelingen, op afspraak ook groepsexcursies verzorgen. De gidsen hebben kennis van de flora en fauna en van de (cultuur)historie van het gebied. Tijdens een excursie wordt uitleg gegeven over de schaapskooi en de Veluwse heideschapen. De route of het thema van de excursie kan in overleg bepaald worden. Meer informatie en reserveringen via tel. 0577-407235 of via info@schapedrift.nl.

1. Op zoek naar de herder en de kudde*
Ontvangst in het bezoekerscentrum, waar een vrijwilliger vertelt over de totstandkoming van de schaapskooi, het bezoekerscentrum, over heidebeheer en over de historie van het gebied. Daarna wordt er naar de kudde gewandeld, waar de groep kennis maakt met de herder en honden. Uiteraard kunnen er vragen gesteld worden en mogelijk kan de herder laten zien hoe hij/zij met de honden de schapen drijft.
Duur circa 1,5 uur. Alle dagen mogelijk na afspraak. Laatste vertrektijdstip vanaf het bezoekerscentrum is 12.30 uur (i.v.m. de terugkomst van de herder en kudde). Kosten € 80,- bij max. 20 personen; meerkosten € 4,00 p.p. Exclusief consumpties.


2. Meelopen met de schaapherder (max. 2 deelnemers)*
Op woensdagmiddag kan er worden meegewandeld met de schaapherder en de kudde. Ontvangst om 12.30 uur in het bezoekerscentrum met koffie/thee/chocolademelk. Daarna wandelt u over de Ermelosche Heide naar de schaapskudde. Kennismaking en verblijf met de herder, honden en kudde op de hei. Gezamenlijk teruglopen naar de kooi. Duur circa 2,5 uur (afhankelijk van het weer). Na afloop een consumptie in het bezoekerscentrum en napraten met de herder. Kosten: € 35,00 p.p. (incl. 2 consumpties p.p.). Uw bijdrage komt geheel ten goede aan de Stichting Schapedrift Ermelo.

3. Natuurexcursies*

Wandeling onder leiding van een natuurgids over de Ermelosche Heide, langs de eikenstrubben, het ven en door het omringende bosgebied. Duur ca. 2 uur. Onderweg is er aandacht voor de voorkomende flora en fauna, diersporen en –geluiden en het heidebeheer.
Vertrek na afspraak vanaf het bezoekerscentrum. Kosten € 80,00 bij maximaal 20 deelnemers. Meerkosten € 4,00 p.p. Exclusief consumpties.

4. Sporen van het verleden *
Wandeling onder leiding van een gids langs (pre)historische monumenten in de omgeving; o.a. langs grafheuvels op de heide, historische wegen in het landschap, een onderduikershol en het verzetsmonument(je) in de bossen bij het dorpje Drie. Duur ca. 2/2,5 uur. De gids vertelt over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de dorpelingen van Drie en legt uit hoe de stuwwal, waar de Ermelosche Heide en bossen op liggen, in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Vertrek na afspraak vanaf het bezoekerscentrum. Kosten € 80,00 bij maximaal 20 personen. Meerkosten € 4,00 p.p. Exclusief consumpties. Voor grotere groepen moet een extra gids ingeschakeld worden; kosten hiervoor bedragen € 80,00.

5. Wandeling ‘boommonumenten van Leurink’ *
Kunstenaar Harry Leurink heeft in een tiental beukenbomen in het Speulderbos reusachtige insecten uitgesneden.
Onder leiding van een gids wordt er gewandeld over de heuvelachtige Ermelosche Heide en door het Speulderbos naar deze boommonumenten.
Onderweg wordt verteld over de geschiedenis van het Speulderbos en het plaatsje Drie en over de insecten op de bomen.
Vertrek na afspraak vanaf het bezoekerscentrum. Kosten € 80,00 bij maximaal 20 personen. Meerkosten € 4,00 p.p. Exclusief consumpties.

6. Avondzwerftocht Ermelosche Heide*, mei t/m augustus
Zwerftocht bij avond onder leiding van een gids over de Ermelosche Heide en het omringende bosgebied. Duur ca. 1,5 uur. In de schemering is er altijd meer kans om wild te speuren. De gids vertelt onderweg over de voorkomende dieren en heeft aandacht voor diergeluiden en –sporen.
Vertrek na overleg begin van de avond vanaf het bezoekerscentrum. Kosten € 80,00, maximaal 20 personen.

*Gereserveerde programma’s gaan ook bij regen gewoon door. Bij annulering minder dan één week voor aanvang brengen we € 10,00 administratiekosten in rekening