Vrijwilligers bij Schapedrift

piet, marlene en hennie

Baliemedewerkers Piet, Marlene en Hennie

Er zijn  meer dan 70 vrijwilligers actief bij de Stichting Schapedrift Ermelo. Zonder vrijwilligers zouden het bezoekerscentrum en de schaapskudde niet kunnen voortbestaan!

De vrijwilligers zijn breed inzetbaar. De grootste groep is gastheer/vrouw in het bezoekerscentrum. Daarnaast zijn er vrijwilligers actief als hulpherder, natuurgids, voor het buiten- en tuinonderhoud,  voor onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden in en rond de schaapskooi en het bezoekerscentrum, bij de organisatie van en helpen bij evenementen, in de redactie van een nieuwsbrief en de website, de inkoop van horeca en winkelartikelen, bij het organiseren van kinderactiviteiten, het ontwikkelen van schoolprogramma’s of als bestuurslid.

buitenploeg timmert een bankje

Peter, Falco en Gert timmeren een bankje

Veel vrijwilligers pakken meerdere taken op of nemen deel aan verschillende werkgroepen. Er is een grote betrokkenheid.

Vrijwilliger worden?

Ben je geïnteresseerd in het vrijwilligerswerk bij Schapedrift? Neem dan contact op met de coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 of stuur een e-mail naar: info@schapedrift.nl. Meer informatie op deze website onder Stichting Schapedrift, Vacatures.

gidsen

Onze vrijwillige gidsen: Gerard, Arnold, Jeanne, Gert en Gerard

 

De vrijwilligers vertellen…

We stellen u graag voor aan een aantal van onze vrijwilligers.  Deze rubriek wordt in de loop van de tijd steeds verder uitgebreid. Bij Stichting Schapedrift zijn circa 75 vrijwilligers actief!

 

Grace Miedema – gastvrouwGrace

Zij is sinds april 2015 bij de Stichting Schapedrift als vrijwilligster betrokken. ,,Mijn man Piet was al vrijwilliger en toen ik hem een keer kwam ophalen en op het bankje bij de kachel zat te wachten, dacht ik ineens ‘het is hier wel heel gezellig’. Ik heb toen aan Piet gevraagd of hij het niet erg vond dat ik ook vrijwilligster zou worden. We werken veel samen, maar ook wel apart en met anderen werken vind ik ook heel gezellig. Ik doe het mede voor het sociale aspect en omdat ik het leuk vind. Daarnaast geniet ik van de prachtige natuur.  Ik kijk graag uit over de heide en ik moet altijd lachen als de schapen hard hollend binnenkomen. Prachtig vind ik dat.’’

Ben1Ben Westerink – gastheer en scholenwerker

is al bijna 6 jaar bij de schaapskooi als vrijwilliger betrokken. ,,Eerst achter de balie, maar later ook hielp ik met de schoonmaak en in de tuin. Vooral toen er graan werd gezaaid.  Ik kreeg hulp van Wim Noomen en hij doet het nu beter dan ik. Ik vind het hier gezellig en blijf het baliewerk doen zolang ik gezond blijf. Ik ben ook betrokken bij de ontvangst van basisscholen. We hebben net een mooi lesprogramma ontwikkeld. ’’

 

 

Nico Goedvree – flexwerkerNico

Is een van de vrijwilligers van het eerste uur. De huidige voorzitter Ab van der Does was een collega van hem bij toenmalige Volkshuisvesting.  Goedvree: ,,We kenden elkaar en Ab vroeg me de olieketel bij te houden in de schaapskooi. Een jaar later was dat onding dat slecht was voor het milieu en duur bovendien, weggehaald en kwam er een gasleiding vanaf camping De Paalberg naar hier. Toen ben ik naar de balieploeg verhuisd en hielp met schoonmaken. Ik denk dat ik wel een trailer aan zand heb weggeveegd! Ik deed allerhande klusjes en help nu ook nog regelmatig. Destijds vond ik het hier wel wat kleinschaliger en knusser dan nu, maar ik blijf het werk leuk vinden.’’

 

Saskia1Saskia Goedvree – gastvrouw

Is evenals haar man Nico sinds het begin van de schaapskooi vrijwilligster. ,,Er waren mensen nodig en ik vind het onderhouden van sociale contacten leuk. Na mijn drukke baan hield ik wat tijd over en zo ben ik erbij gekomen. Ook de natuur trekt mij, ik ben echt een natuurmens en wandel heel graag in de omgeving. Ik organiseer ook de tweewekelijkse breimiddagen in het bezoekerscentrum”.

 

 

Atie van Malkenhorst – gastvrouwAtie

Ik hield al van het plekje op de Ermelosche heide en de schapen – ik ben dol op dieren – en ga ook graag met mensen om. Inmiddels ben ik al 10 jaar en met veel plezier gastvrouw bij Schaapskooi Ermelo en ik geniet van de gezelligheid en de leuke sfeer.

ido 1Ido Dijkema – gastheer

Ik was net gestopt met werken en zag het niet zitten hele dagen thuis te zitten. Wilde wel graag iets doen met mensen. Bij Pinel zag ik dat Schaapskooi Ermelo vrijwilligers zocht en toen heb ik me aangemeld. Ik ben nu ongeveer 8 jaar gastheer en dat bevalt me nog steeds. Ook help ik de herder een handje tijdens de lammertijd in de stal.

Ria van Rijk – gastvrouwRia

Ik kwam in contact met Schaapskooi Ermelo via Marja Kamp die destijds net als ik vrijwilligster was bij winkeltje Twinkeling, voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat hield op te bestaan. Marja was toen al vrijwilligster bij de schaapskooi en als stadse meid vond ik dat landelijke sfeertje wel leuk. Nu ben ik gastvrouw en lid van de trouwcommissie, maar zorg ook dat de EHBO-dozen op orde zijn. Ik ben lekker bezig en sta ook altijd open voor mensen met vragen.

Hennie van Beek – gastvrouwHennie

Ik ben hier in 2005 vanuit Brabant komen wonen. Ik was uitgewerkt en zocht vrijwilligerswerk in het boek van Pinel. Ik heb de Schaapskooi Ermelo gekozen omdat ik weer onder de mensen wilde komen en iets om handen te willen hebben. Ik vind het werk erg leuk, met name ook de kinderactiviteiten. Ik brei nu een sjaaltje voor de sneeuwpoppen.

Gerard rGerard van Ruiten – natuurgids

Ik was natuurgids bij het Natuur- en Milieu Platform Ermelo (NMP) en het bestuur hiervan vroeg of ik ook in het bestuur van Stichting Schapedrift wilde toetreden. Daar heb ik met veel enthousiasme ja opgezegd.  Ik ben er al vanaf het eerste uur, dus vanaf 2002 en geniet van mijn gidsenbaan.

 

ingrid en honden verkleindIngrid Meijer – hulpherder

Ik loop af en toe op de hei met de schapen, samen met een andere hulpherder Francisca. Wij zijn onderdeel van een grotere vrijwilligersgroep van ongeveer 10 hulpherders. Marion, de vaste herderin van deze kudde, heeft natuurlijk wel eens vrij. De meeste weekenden en vakanties, wordt er dan door hulpherders met de schapen op de hei gelopen. Schapen willen graag elke dag hun poten strekken en lekker eten op de hei. Als wij op de hei lopen, krijgen we vaak vragen over het reilen en zeilen van de kudde.

gerard hendriksGerard Hendriks – gids

Ik ging in 2002 met functioneel leeftijdsontslag. De schaapskooi Ermelo was net opgericht en omdat ik veel met natuur heb wilde ik me daar graag nuttig maken. Ik ben begonnen met schilderen en andere klusjes en zo werd ik van lieverlee gids.

gertGert Scherpenzeel – gids cultuurhistorie

Er is van alles te doen en je kunt zelf in overleg bepalen, wanneer je iets wilt doen. Dat is het leuke aan vrijwilliger zijn bij de schaapskooi. Ik heb verschillende outfits voor Schapedrift, want de ene keer ben ik actief als gids, de andere keer ben ik buiten of in de schaapskooi aan het werk en dan weer sta ik achter de balie of bij een kraam.

zwaantjeZwaantje van Werven – gastvrouw

Ik wilde graag iets doen in een mooie omgeving. Daarnaast wil ik graag een steentje bijdragen zodat zoiets moois als de schaapskooi kan blijven bestaan. Zo kom ik ook lekker buiten, ik woon in Harderwijk en kom op de fiets hier naartoe.

arnoldArnold Boute – natuurgids

Ik ben hier al sinds 2002, dus vanaf het begin van de schaapskooi. Ik was werkloos geworden in die tijd en las een advertentie voor vrijwilligers. Ik heb me toen aangemeld. Heb ook tien jaar baliewerk gedaan, maar van lieverlee ging ik meer gidsenwerk doen. De natuur heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik blijf ook altijd beschikbaar als invalkracht voor de balie.

wiaWia van de Pol – gastvrouw

Ik ben vrijwilliger geworden van Schaapskooi Ermelo nadat ik 100% was afgekeurd voor mijn werk. Ik werkte 33 jaar lang bij Achmea. Ik kende de voorzitter Ab van der Does en heb me toen aangemeld om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ben nu naar zeer grote tevredenheid gastvrouw en notuleer bij vergaderingen.

Paulien Wolthuis – gastvrouwpaulien

Toen ik gestopt was met mijn werk als lerares biologie, wilde ik mijn tijd nuttig besteden. Ik heb nagedacht en gekeken wat er was. Omdat ik vroeger schapen heb gehad, viel dit helemaal samen met de schaapskooi. Hier ontmoet ik ook mensen, wat ik erg leuk vind.

marald

 

Marald Wilkes – hulpherder

Ik ben bij de schaapskooi Ermelo vrijwilliger geworden om meerdere redenen. Zo heb ik veel met de natuur, beschikte ik destijds over veel vrije tijd (nu weer minder) en heb ik wat met beesten. De schaapskooi kwam toevallig op mijn pad en zo is het gekomen.

Willem van Eikenhorst – gastheerWillem

Ik ben een jaar of drie uit het arbeidsproces en kwam twee dames tegen uit de schaapskooi die zeiden dat dit werk wel wat voor mij was. Eigenlijk was ik van de technische kant, maar ik ben achter de bar terechtgekomen. Natuurlijk is het een verplichting maar het geeft ook een zekere flexibiliteit. Wanneer ik werk, werk ik een hele dag, anderhalf tot twee keer per maand. En in de lammertijd help ik de herder een dagdeel.