24 oktober: Nacht van de Nacht

Vijf organisaties stellen ieder jaar het programma voor de Nacht van de Nacht bij schaapskooi samen: de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP Ermelo), de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Sterrenvereniging Astra Alteria, Groennetwerk en Stichting Schapedrift Ermelo.

Er zijn twee tijdsblokken waar uit gekozen kan worden: van 19.00-20.15 of van 20.30-21.45 uur. In het bezoekerscentrum en op het terrein bij de schaapskooi is een looproute aangegeven, zodat mensen onderling voldoende afstand kunnen houden. Aanwijzingen van vrijwilligers moeten ten allen tijde opgevolgd worden.

Onder leiding van gidsen wordt een korte nachtwandeling naar de heide en het bos gemaakt. Het terrein bij de schaapskooi is heel beperkt verlicht. Op de zolder van het bezoekerscentrum is een presentatie over nachtdieren. Bij de schaapskooi en de kapschuur wordt met een laserpointer en stellarium uitleg gegeven over de sterren en planeten.

Vanwege het coronavirus is aanmelding vooraf noodzakelijk via de webste en wordt er een beperkt aantal deelnemers toegelaten.