Creatieve workshops

In en bij het bezoekerscentrum vinden tal van creatieve workshops plaats voor kinderen en volwassenen. Het is een gevarieerd aanbod; van een kleed vilten en schaapjes knutselen tot sieraden maken van schapenwol. In de agenda ziet u wanneer deze workshops gegeven worden en kunt online een ticket aanschaffen.

Het is ook mogelijk op afspraak een workshop te regelen. De workshops vinden plaats op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum tijdens de openingsuren. Tijdige reservering is aan te raden, in verband met de beschikbare vrijwilligers en docenten voor deze activiteiten.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met de coördinator: 0577-407 235 of info@schapedrift.nl.

Creativiteit voor jong en oud

Bekijk de agenda voor het aanbod

Meer weten over de activiteiten?
Bekijk de agenda wanneer er wat te doen is

Schaapjes maken van playmais (voor 4-12 jaar)

Afhankelijk van de leeftijd van het kind wordt er een schaapje gemaakt op het platte vlak (4-8 jaar) of in een 3D vorm met playmais, papier of hout (8-12 jaar). PlayMais is een natuurlijk, veelzijdig knutselmateriaal voor kinderen dat 100% biologisch afbreekbaar is en daarom onschadelijk voor het milieu. Het is gemaakt van maïs, water en voedingskleurstoffen.

Op afspraak te boeken; minimum bedrag is € 50,00 . Deze activiteit wordt begeleid door vrijwilligers van het bezoekerscentrum en is inclusief materialen en limonade

Insecten hotelletjes knutselen

In een insectenhotel wonen kleine diertjes zoals bijen en wespen, lieveheersbeestjes en kevers. Ze zijn heel nuttig. Als je bijvoorbeeld meer bijen in je tuin hebt, worden de bloemen vaker bezocht en beter bestoven. Er groeien dan meer zaden en vruchten. De solitaire bijen eten ook bladluizen en andere schadelijke larfjes. Ze bestrijden dus vervelende insecten. In de winter kunnen insecten veilig overwinteren in het hotel en in de zomer vinden ze er een nestplaats. Voor het knutselen van een insectenhotelletje liggen er allerlei materialen klaar, zoals blikjes, bamboe, mos en jute.

Kosten € 5,00 inclusief materialen en limonade. Kosten groepsreservering minimaal € 50,00. Niet mogelijk in de wintermaanden.

Natuurschatkistjes maken en vullen (voor 4-10 jaar)

Lege eierdozen kunnen worden beplakt en geverfd om er een mooi natuurschatkistje van te maken.  Als de schatkistjes klaar zijn, gaat de groep onder begeleiding in de omgeving van de schaapskooi zoeken naar ‘natuurschatten’ om het kistje mee te vullen. Wat kun je allemaal voor spannende dingen vinden om in je kistje te doen? Deze activiteit duurt ca. 1 uur.

Kosten € 5,00 inclusief limonade. Groepsreservering minimaal € 50,00. Niet mogelijk in de wintermaanden.

Knutselen
Meer weten over de activiteiten?
Neem contact op met de coördinator

Viltworkshops op afspraak

Er zijn workshops voor kinderen en/of volwassenen, workshops van 1,5 uur, 3 uur of een hele dag. De workshops kunnen ook als onderdeel van bijvoorbeeld een kinderfeestje, familiedag of bedrijfsuitje geboekt worden. Anneke Troost en Judith Hofstee zijn de twee professionele viltdocenten, die op afroep beschikbaar zijn.

Meer informatie en afspraken: tel. 0577-407 235 of per e-mail: info@schapedrift.nl.

In de korte workshop kunnen kinderen in ongeveer één uur iets moois vilten passend bij het seizoen of de feestdag van dat moment, zoals een paaskuikentje, een toverbal of zoals in het volgende voorbeeld een schilderijtje.

Schilderen met wol

Kom vilten in het bezoekerscentrum bij de schaapskooi! Vilten is een leuke activiteit voor kinderen. Tot aan je ellenbogen in het zeepschuim, kliederen met water, wrijven over de wol en ervaren hoe je de losse plukjes, prachtig gekleurde schapenwol langzaam omtovert tot een schilderijtje van vilt.

 • Doelgroep: kinderen 4-12 jaar
 • Duur: 1 uur
 • Kosten: € 7,50 inclusief materialen en limonade, minimumprijs €75,-.

In deze workshop kunnen kinderen of volwassenen een kunstwerk vilten, dat meer tijd vraagt. Of omdat het kunstwerk groter is, of omdat het met een ingewikkelder techniek wordt gevilt, zoals een bloem, een sieraad, iVilt voor om je iPhone of een tasje.

Tasje vilten

Wat is er nu leuker dan samen met je vriendjes, vader, moeder, opa of oma te knutselen. Neem ze mee naar het bezoekerscentrum de Ermelosche Heide en kom je eigen tasje vilten. Met natte, ingezeepte handen wrijf je de schapenwol tot vilt. Lekker kliederen! Met een beetje geduld maak je zo een tasje, dat je kunt versieren met wol in alle kleuren van de regenboog.

 • Doelgroep: vanaf 7 jaar
 • Duur: 1,5 uur
 • Kosten: € 17,50 inclusief materialen, koffie of thee, limonade, minimumprijs €100,-.

Op een familiedag, een schoolreisje, uitje met vriendinnen of een bedrijfsdag op de hei kun je in de schaapskooi komen vilten. Het is niet alleen een kennismaking met het eeuwenoude ambacht van het vilten, maar ook een gezellige activiteit om met z’n allen te doen.
Samen vilten jullie een kunstwerk, zoals een schoolvlag, een schilderij, een sprei, een wandobject of zoals in het volgende voorbeeld een kaft voor een fotoboek.

Wat er gevilt wordt, kan door jullie helemaal zelf bepaald worden. Laat je verrassen door je eigen creativiteit! Er is meer mogelijk dan je denkt en een uniek stukje werk wordt het zeker!

Persoonlijke boekenkaft

Wordt jullie moeder 80, gaat jullie vriendin trouwen, nemen jullie afscheid van die bijzondere collega? In het bezoekerscentrum kunnen jullie met schapenwol in prachtige kleuren een herinnering of wens aan diegene vilten. Alle creaties samen vilten jullie tot een fraai kaft voor een fotoboek. Is de tijd te kort dan kan zelfs één van de professionele begeleiders jullie kunstwerk tot een kaft vilten.

 • Doelgroep: families, scholen en bedrijven.
 • Duur en kosten: nader te bepalen

Voor volwassenen is er ook een workshop van 2,5 -3 uur, waarin een object (schaal, vaas), een halssieraad, kaft voor een fotoboek, of zoals in het volgende voorbeeld een zijden sjaal gevilt kan worden.

Zijden sjaal vilten

Op een zijden sjaal als basis ga je vilten. Nooit gedaan? Maakt niet uit, iedereen kan het. Kies kleuren, vormen, patronen en maak uw eigen creatie. Het enige wat u nodig heeft is schapenwol in prachtige kleuren, water, zeep, een portie geduld en onder uw handen ontstaat een kunstwerk van vilt. Aan het eind van de workshop gaat iedereen naar huis met prachtige, unieke sjaal van zijde en vilt.

 • Doelgroep: volwassenen
 • Duur: 3 uur
 • Kosten: € 35,00 inclusief materialen, koffie of thee, minimumprijs € 150,-.

Een workshop vilten als teambuilding waarbij een bedrijf, afdeling of team een kunstwerk van schapenwol maakt. Niet alleen maakt u kennis met het eeuwenoude ambacht van het vilten, maar misschien is wat uzelf wilt bijdragen aan het kunstwerk al een ontdekking op zich. Nooit gedaan? Maakt niet uit, iedereen kan het. Het enige wat u nodig heeft is schapenwol in prachtige kleuren, water, zeep, een portie geduld en onder uw handen ontstaat een kunstwerk van vilt.

Het thema van de workshop kan natuurlijk door u helemaal zelf bepaald worden.  Laat u verrassen door uw eigen creativiteit! Er is meer mogelijk dan u denkt en een uniek stukje werk wordt het zeker.

Workshop (kleintje) vacht vilten

Maak je eigen kleed of kleedje van een afgeschoren vacht van één van de Veluwse heideschapen van de Ermelose kudde!  Een halve of hele dag hard werken en je gaat met een (stoel)kleedje of kleed mee naar huis. Deze workshop kan in een beperkte periode (juni-augustus), alleen als er nog vachten beschikbaar zijn.

Doelgroep: volwassenen

Tijdsduur: 3 uur (voor een kleed van ca 50 x 50 cm) of een hele dag voor een hele vacht.

Kosten: 35 (3 uur) of 85 (hele dag/ 6 uur) euro. Dit is inclusief materialen, koffie en thee. Minimaal 4, maximaal 8 personen.

Het vilten van een vacht is intensief en redelijk zwaar werk. Het werk gebeurt buiten op grote tafels. De vachten moeten eerst ontdaan worden van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.