Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Midwinter wandeling met hoornblazen en soep (geannuleerd)

Een winterse wandeling over de Ermelosche Heide onder leiding van natuurgids Jeanne Dijkstra. Ook in de winter is er van alles te ontdekken in de natuur. Onderweg is er aandacht voor diersporen en vogels. Op een mooie plek worden deelnemers verrast door de klanken van de midwinterhoorn. De wandeling is ca 5 km lang; er wordt in rustig tempo gelopen.

Midwinterhoorn

De unieke klank van de midwinterhoorn klinkt ver door over de (mogelijk besneeuwde en) winterse heidevelden. Er doen veel verhalen de ronde over de herkomst van het midwinterhoornblazen. Was het een oud heidens gebruik om de geesten te verdrijven en het licht terug te halen zoals de Germanen deden tijdens de joelfeesten? Of werd de hoorn gebruikt voor andere doeleinden? Zeker is dat boeren de hoorn gebruikten als ze hulp nodig hadden van hun buren en uit overleveringen is duidelijk dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de midwinterhoorn werd gebruikt om waarschuwingssignalen te geven. In het Oosten van het land werden smokkelaars zo gewaarschuwd voor de marechaussee en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoorn wel gebruikt om onderduikers op de hoogte te stellen als er gevaar dreigde. Tegenwoordig klinkt de midwinterhoorn alleen nog vanaf de eerste adventszondag tot Driekoningen om het evangelie van de geboorte van Christus te gedenken. Zeker is dat het geluid heel ver draagt en dat het leuk is om het een keer met eigen oren te horen.

Deelname kost € 7,50 euro, t/m 12 jaar € 4,00; vriend Schapedrift € 3,50, inclusief een kop erwten- of andere wintersoep in het bezoekerscentrum. Aanmelden en betaling vooraf noodzakelijk via de website. Kijk hier voor de voorwaarden voor het vooraf betalen en reserveren van excursies en activiteiten.

Tijdens deze activiteit het houden van anderhalve meter afstand verplicht. In het bezoekerscentrum wordt gevraagd om uw QR code en moet bij verplaatsingen een mondkapje worden gedragen.

Gegevens

Datum:
19 december 2021
Tijd:
13:30 - 15:30
Kosten:
€3.50 – €7.50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar