Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Midwinterwandeling met hoorngeschal

foto: midwienterhoornblazen Epe

DEZE ACTIVITEIT IS VOLGEBOEKT. Deelnemers aan de midwinterwandeling over de Ermelosche Heide worden onderweg verrast door het mysterieuze geluid van de midwinterhoorn. Na afloop staat er erwtensoep met boerenbrood en een drankje klaar. Kosten € 7,50 euro, t/m 12 jaar € 4,00. Reserveren vooraf is noodzakelijk. Aanmelden en betalen is mogelijk via de website of tijdens openingsuren aan de balie van het bezoekerscentrum.

Hoorngeschal

De unieke klank van de midwinterhoorn klinkt ver door over de mogelijk besneeuwde en winterse heidevelden. Er doen veel verhalen de ronde over de herkomst van het midwinterhoornblazen. Was het een oud heidens gebruik om de geesten te verdrijven en het licht terug te halen zoals de Germanen deden tijdens de joelfeesten? Of werd de hoorn gebruikt voor andere doeleinden? Zeker is dat boeren de hoorn gebruikten als ze hulp nodig hadden van hun buren en uit overleveringen is duidelijk dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de midwinterhoorn werd gebruikt om waarschuwingssignalen te geven. In het Oosten van het land werden smokkelaars zo gewaarschuwd voor de marechaussee en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoorn wel gebruikt om onderduikers op de hoogte te stellen als er gevaar dreigde. Tegenwoordig klinkt de midwinterhoorn alleen nog vanaf de eerste adventszondag tot Driekoningen om het evangelie van de geboorte van Christus te gedenken. Zeker is dat het geluid heel ver draagt en dat het leuk is om het een keer met eigen oren te horen.

Aanmelden

Helaas is deze activiteit volgeboekt. Deelnemers met gereserveerde kaartjes kunnen de bevestigingsmail uitgeprint meenemen of op de telefoon laten zien aan de gids.

Gegevens

Datum:
9 december 2017
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€4 – €7.50

Locatie

De schaapskooi – Schapedrift Ermelo
Postweg 50
Ermelo, Nederland 3850 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0577-407254

Tickets

Er zijn geen tickets meer beschikbaar omdat dit event reeds is begonnen/voorbij is.