Lammertijd 2023

Bekijk hier een foto-impressie van de lammertijd 2023! schapendrift.mp4

(Een bijzondere dank aan Gonny Sleurink-Dirkmaat voor de prachtige foto’s!)

Herder Marion sluit de lammertijd 2023 af…

op 5 maart

Na een week zonder bevallingen is op vrijdag 3 maart dan ook het laatste schaap bevallen. Onder toeziend oog van de laatste twee deelnemers van de Shovel Actie ‘Hulp in de kooi’ werd er een prachtig ooilam geboren, dat de naam Alice Tineke kreeg, vernoemd naar de echtgenotes van beide deelnemers.

Er zijn 93 ramlammeren en 118 ooilammeren geboren. Dit is opmerkelijk omdat er meestal net zoveel mannetjes als vrouwtjes geboren worden. Naast een groot aantal tweelingen, zijn er dit jaar ook twee drielingen geboren. Ook dit is opmerkelijk. Bij onze kudde wordt eens in de ongeveer vijf jaar een drieling geboren en dit jaar dus maar liefst twee. Ik ben erg tevreden over dit seizoen. De dieren zijn goed gezond, er zijn nagenoeg geen problemen geweest bij de lammeren en bij de moederdieren. We hebben op dit moment vier lammetjes (alle vier zijn ze eentje van een tweeling) die de fles krijgen omdat hun moeders te weinig melk heeft om twee lammeren groot te brengen.

Ook dit jaar hebben we bij de verzorging van de dieren veel hulp gekregen van een grote groep vrijwilligers. Daarnaast werden we wekelijks verwend met taart, cakes en complete maaltijden. Zonder al deze hulp zouden de dieren (en de herders) nooit zo gezond deze tijd hebben door kunnen maken. Het is de sleutel van het succes van onze kudde.

De lammeren en hun moeders lopen iedere dag (tenzij het heel nat of koud weer is) in het weiland bij het bezoekerscentrum. Zodra ze groot genoeg zijn, gaan we met de hele kudde weer de hei op.

Op zaterdag 1 april is iedereen van harte welkom op Lammetjesdag. Graag tot ziens!

Marion Derks, herder Stichting Schapedrift

Herder Marion vertelt…

op 11 februari

Vorig weekend was het volle maan. Deze maanstand leidt altijd tot een geboortegolf. En dat hebben we de afgelopen week geweten! Het begon maandag al met 18 lammeren, waaronder zelfs een drieling. Dat is heel bijzonder voor een heideschaap. Gelukkig waren op hetzelfde moment nog drie schapen aan het bevallen, waardoor we het derde lam bij een ander schaap konden leggen, die zelf maar een lam kreeg. Een schaap heeft twee uierhelften en twee spenen. Een derde lam kan daardoor melk tekort komen omdat het moet concurreren met de broer en/of zus. Dinsdag werden er zelfs 22 lammeren geboren en woensdag 19. De geboortes gingen dag en nacht door en op donderdag moesten we al de eerste geïmproviseerde kraamhokjes in de kooi plaatsen omdat er niet voldoende hokjes waren om de moeders met hun pasgeboren lammetjes onder te brengen.

Herder Marion vertelt…

Op 17 februari

Na de geboortegolf van vorige week werd het deze week ietsje rustiger. Alsof één drieling al niet bijzonder genoeg was, werd op zondagavond een tweede drieling geboren. Gelukkig was er ook dit keer een ander schaap aan het bevallen die maar één lammetje kreeg, dus nr 3 heeft een nieuwe moeder en een eigen speen gekregen. Op donderdag konden we de laatste noodhokjes afbreken en stond alles weer op de gebruikelijke plek. Omdat er al zoveel schapen hebben gelammerd, is het groepje drachtige ooien inmiddels nog maar een klein clubje. Zij staan vanaf aanstaande vrijdag binnen in een apart hok, waardoor de moeders met de oudste lammeren na drie weken eindelijk weer naar buiten kunnen. Er liepen al heel wat dappere lammetjes met hun moeders mee het weiland in. Nog 23 schapen zouden drachtig kunnen zijn. Of dat echt zo is, gaan we de komende twee weken ontdekken!

Herder Marion vertelt…

Op 30 januari

Zondag 29 januari begon met bevalling na bevalling. Binnen een uur waren er zes nieuwe lammeren bij. Gisteravond hadden we vijf nieuwe kraamhokjes erbij gezet, met de gedachte dat er daarmee voldoende zou zijn voor de nacht en de volgende ochtend. Dat klopte wel, alleen hadden we niet verwacht dat alle hokjes binnen een uur gevuld zouden raken! Vandaag hebben de ook de crèche geopend: een ruimte in de schaapskooi waar een klein groepje schapen met hun lammeren komt te staan.

Eindstand 3 maart

Op vrijdagavond 3 maart om 20 uur is het allerlaatste lammetje van seizoen 2023 geboren. Een prachtig ooilam bracht de eindstand op 211 lammetjes. Daarmee is het lammerseizoen 2023 afgerond.

Tussenstand op 17 februari: 198 lammetjes!

Hansje

Burgemeester van Daalen adopteert het 1e lammetje: Hansje

Donderdag 9 februari adopteerde burgemeester Van Daalen van Ermelo het eerstgeboren lam. Hij was zeer geïnteresseerd in onze dieren en vond Hansje een prachtig lam. We vertelden de burgemeester dat Hansje vanaf zijn geboorte een zeer tevreden en vriendelijk knaapje was en daarnaast zeer fotogeniek.

Tussenstand op 11 februari: 161 lammetjes

Tussenstand op 8 februari:

Het 100e lammetje is geboren, waaronder bijna dertig tweelingen en een drieling!