Nieuwe kapschuur officieel geopend

De nieuwe schuur is al maanden volop in gebruik, maar vrijdag 10 augustus is deze in het bijzijn van betrokken bedrijven, vrijwilligers en bestuursleden van Schapedrift officieel geopend. De huidige en vorige voorzitters, Ruud van Eijle en Ab van der Does, knipten samen een lint door op de oprit naar de schuur. Van der Does was projectleider van de bouw en gaf een toelichting. Eind vorig jaar is er begonnen met de bouw van de nieuwe kapschuur van 9 x 16 meter. Extra opslagruimte voor het agrarische deel was hard nodig. Inmiddels staat de schuur vol met zakken met wol, voerbakken, stro, werktuigen en gereedschappen. Ook het herderverblijf heeft een onderkomen gekregen in de schuur. Met een slaapgedeelte, zodat herders er kunnen overnachten. Vooral in de lammertijd is dit noodzakelijk, wanneer er dag en nacht gewaakt wordt bij de dieren.

De schuur is gebouwd door bouwonderneming Kamphorst, een van de sponsoren van de Stichting Schapedrift. Het hout is FSC gecertificeerd. Op het dak zijn 54 zonnepanelen geplaatst, met een rand van mossedum erom heen. Dit is gedaan door Cobalt Energieoplossingen. Door het gebruik van de zonnepanelen zijn we bijna energie-neutraal. De rand van natuurlijk materiaal verkleurt met de seizoenen. Het straatwerk rondom de schuur is verzorgd door fa. Kamphorst GWW en Urbach Installatietechniek zorgde voor het elektra en de dakbedekking, beide zijn ook sponsor van Schapedrift. Vrijwilligers hebben het schilderwerk en het aftimmeren en de inrichting verzorgd. .

Inmiddels staat de schuur vol met zakken met wol, voerbakken, stro, werktuigen en gereedschappen. Ook het herderverblijf heeft een onderkomen gekregen in de schuur. Met een slaapgedeelte, zodat herders er kunnen overnachten. Vooral in de lammertijd is dit noodzakelijk, wanneer er dag en nacht gewaakt wordt bij de dieren.

De vrijgekomen ruimtes in het gebouw van het bezoekerscentrum kunnen hierdoor benut worden door het bezoekerscentrum. Een verbouwing en vernieuwing van het bezoekerscentrum staat vanaf november op de planning. Uitbreiding is zeer gewenst voor de ontvangst van het grote aantal bezoekers van ca. 90.000 per jaar en de vele activiteiten die georganiseerd worden. Van Wijnen Bouw gaat de verbouwing uitvoeren. Een groep vrijwilligers buigt zich over de herinrichting en vernieuwing van de educatieve onderdelen. De plannen hiervoor zijn al ver gevorderd. Voor de realisatie hiervan wordt gezocht naar extra sponsors en is er subsidie aangevraagd.