Vrijwilligers

Er zijn ruim 100 vrijwilligers actief bij de Stichting Schapedrift Ermelo. Zonder vrijwilligers zouden het bezoekerscentrum en de schaapskudde niet kunnen voortbestaan!

De vrijwilligers zijn breed inzetbaar. De grootste groep is gastheer/vrouw in het bezoekerscentrum. Daarnaast zijn er vrijwilligers actief als hulpherder, natuurgids, voor het buiten- en tuinonderhoud,  voor onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden in en rond de schaapskooi en het bezoekerscentrum, bij de organisatie van en helpen bij evenementen, in de redactie van een nieuwsbrief en de website, de inkoop van horeca en winkelartikelen, bij het organiseren van kinderactiviteiten, het ontwikkelen van schoolprogramma’s of als bestuurslid.

Veel vrijwilligers pakken meerdere taken op of nemen deel aan verschillende werkgroepen. Er is een grote betrokkenheid.

Vrijwilliger worden?

Ben je geïnteresseerd in het vrijwilligerswerk bij Schapedrift? Neem dan contact op met de coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 of stuur een e-mail naar: info@schapedrift.nl.

Vacatures

Gastheer/vrouw in het bezoekerscentrum

Als gastvrouw of –heer ben je verantwoordelijk voor o.a. de verkoop van koffie/thee, gebak, ijs, cadeauartikelen en streekproducten. Daarnaast verstrek je desgewenst informatie over de kudde, excursies en activiteiten. Het bezoekerscentrum is het hele jaar geopend. Met name in alle schoolvakanties en weekenden en feestdagen hebben we extra vrijwilligers nodig.

Kom je uit de buurt van Ermelo, vind je het leuk om met mensen om te gaan? Ben je (gemiddeld) eens per week een dagdeel beschikbaar en ook bereid om regelmatig in het weekend en af en toe op een feestdag te komen werken, dan is het baliewerk in het bezoekerscentrum misschien iets voor jou! We bieden een mooie werkomgeving en een gezellig en hecht vrijwilligersteam, waar je deel van uit gaat maken. Bij de balie werk je altijd samen met een of twee vrijwilligers. Je kunt flexibel inroosteren.

Tip: ga eens praten met een vrijwilliger aan de balie van het bezoekerscentrum.

Oproepkrachten evenementen

Stichting Schapedrift organiseert jaarlijks vijf grotere evenementen: eind maart lammetjesdag; eerste zaterdag van juni schaapscheerdersfeest; in juli de bijendag; eind oktober Nacht van de Nacht en 24 december de kerst Sing-In. Ook faciliteren en helpen we bij de Veluwsche Trail Run, die eind augustus/begin september vanaf de schaapskooi start. Voor deze evenementen zijn veel vrijwilligers nodig. Bij het inrichten, opbouwen, afbreken en opruimen, maar ook bij het bemensen en bevoorraden van kramen, bij activiteiten en andere klussen. Elk evenement wordt voorbereid door een projectgroep, die de coördinatie op zich neemt. De meeste activiteiten vinden buiten plaats op het terrein bij de schaapskooi.

Ben je tenminste vier keer per jaar een dagdeel beschikbaar om te komen helpen bij zo’n evenement? Neem dan contact op met coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 (di, wo, do) of stuur een mail naar info@schapedrift.nl.

Vrijwilligers kinderactiviteiten

In en bij het bezoekerscentrum bij de schaapskooi worden regelmatig knutselactiviteiten voor kinderen georganiseerd. Meestal in de schoolvakanties of op woensdagmiddag en soms op afspraak. Ook organiseren we knutselactiviteiten tijdens evenementen. De werkgroep kinderactiviteiten kan heel goed extra hulp gebruiken. Vind je het leuk om te helpen bij knutselactiviteiten voor kinderen en heb je misschien zelf ook leuke ideeën? Ben je tenminste eens per maand gemiddeld beschikbaar? Meer informatie en aanmelden kan bij Marlene Pieters, contactpersoon, tel. 0341-429492 of stuur een mailtje naar ppmw@planet.nl.

Vrijwilliger redactie Uit de Kooi

Stichting Schapedrift geeft drie keer per jaar het nieuwsbulletin Uit de Kooi uit; bedoeld voor vrijwilligers, vrienden (donateurs), sponsorbedrijven en relaties. De redactie bestaat momenteel uit twee personen: Jeanne Dijkstra en Geesje Eleveld. Uitbreiding met één redactielid is erg gewenst. Kun je goed en correct schrijven? Vind je het leuk om interviews te doen, berichten te maken over activiteiten van Schapedrift of te schrijven over natuurgerelateerde onderwerpen? Dan is dit misschien iets voor jou! Samen bepalen we de onderwerpen voor de uitgaven en verdelen we de taken. Je werkt zelfstandig en vanuit eigen huis. Geesje Eleveld heeft de eindredactie.

Heb je belangstelling, neem dan contact op met coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 of stuur een mailtje naar info@schapedrift.nl.

Vrijwilliger ICT

Voor onderhoud, storingen oplossen en uitbreidingen van de ICT installatie in Bezoekerscentrum Ermelosche Heide willen we het team graag uitbreiden met een vrijwilliger. We vragen van je een gemiddelde inzet van minimaal één dagdeel per week.

Belangrijke ICT onderdelen in het bezoekerscentrum bij de schaapskooi zijn:

 • Fritzbox met breedband internet;
 • Synology NAS met Surveillance camera’s en WordPress installatie;
 • MER met bedraad LAN naar (Rapberry Pi) Informatie schermen;
 • Gescheiden (Unifi) Wifi netwerken voor gasten en medewerkers;
 • Kassa systeem m.b.v. een PC;
 • SonOff netwerk schakelaars (1e aanzet voor domotica).

Herken je een of meer van bovenstaande, dan heb je een pre. Herken je niet alles, maar heb je affiniteit met ICT en wil je graag leren; geen probleem. Ben je niet zeker of wil je meer informatie dan je contact opnemen met Koen Ongersma, tel. 06-55847186 of Koen@ongersma.net.

Vrijwilliger inkoop winkelartikelen

In het bezoekerscentrum zijn veel schapenknuffels en schapenproducten, porselein, streekproducten, routekaarten en souvenirs verkrijgbaar. De inkomsten uit de winkel dragen bij aan de doelstelling: instandhouding van de schaapskudde en bezoekerscentrum. Voor de inkoop van winkelartikelen zijn we op zoek naar een vrijwilliger. Heb je gevoel voor smaak en kwaliteit,  ben je commercieel ingesteld en heb je affiniteit met Stichting Schapedrift? Misschien is dit dan iets voor jou! Gemiddeld ben je er een dagdeel per week mee bezig; in de zomermaanden meer dan ‘s winters. Met drie andere vrijwilligers vorm je de winkelinkoopcommissie, die verantwoordelijk is voor de inkoop, bevoorrading en de inrichting van de winkel. Wil je meer informatie, stuur dan een mailtje naar Nanny Goedvree: nannygoedvree@hotmail.com.

Vrijwilligers en beroepskrachten van Schapedrift stellen zich voor

 • Piet Miedema
  Gastheer, Ontvangsten
 • Janny van Wijk-van den Bosch
  Bestuurslid, Catering, Podium Schapedrift, Vertrouwenspersoon
 • Falco Bothe
  Onderhoud
 • Paulien Wolthuis
  Catering, Gastvrouw, Ontvangsten
  Toen ik gestopt was met mijn werk als lerares biologie, wilde ik mijn tijd nuttig besteden. Ik heb nagedacht en gekeken wat er was. Omdat ik vroeger schapen heb gehad, viel dit helemaal samen met de schaapskooi. Hier ontmoet ik ook mensen, wat ik erg leuk vind.
 • Jan Brand
  Bestuurslid
 • Marijke Bultman
  Herdershulp
 • Hilly van Winkoop
  Gastvrouw, Podium Schapedrift, Secretarieel
 • Wia van de Pol
  Flex/evenementenwerker, Secretarieel
  Ik ben vrijwilliger geworden van Schaapskooi Ermelo nadat ik 100% was afgekeurd voor mijn werk. Ik werkte 33 jaar lang bij Achmea. Ik kende de voorzitter Ab van der Does en heb me toen aangemeld om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ben nu naar zeer grote tevredenheid gastvrouw en notuleer bij vergaderingen.
 • Jannie Oosterhuis
  Flex/evenementenwerker
 • Ido Dijkema
  Gastheer
  Ik was net gestopt met werken en zag het niet zitten hele dagen thuis te zitten. Wilde wel graag iets doen met mensen. Bij Pinel zag ik dat Schaapskooi Ermelo vrijwilligers zocht en toen heb ik me aangemeld. Ik ben nu ongeveer 8 jaar gastheer en dat bevalt me nog steeds. Ook help ik de herder een handje tijdens de lammertijd in de stal.
 • Aart Goossensen
  Bestuurslid
 • Jopie Troost
  Flex/evenementenwerker
 • Vincent Westerdijk
  Flex/evenementenwerker
 • Emmy Kolk
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
 • Johan Groenewold
  Gastheer
 • Corrie van Os
  Flex/evenementenwerker
 • Geesje Eleveld
  Coördinator
  Ik werk sinds november 2012 bij Schapedrift. Een veelzijdige en drukke baan op een prachtige werkplek! Ik vind het fantastisch dat zoveel vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor de schaapskooi en het bezoekerscentrum. Ik doe mijn best om samen met hen deze attractie en cultuurhistorische traditie in stand te houden én nóg mooier te maken.
 • Saskia Goedvree
  Flex/evenementenwerker
  Is evenals haar man Nico sinds het begin van de schaapskooi vrijwilligster. ,,Er waren mensen nodig en ik vind het onderhouden van sociale contacten leuk. Na mijn drukke baan hield ik wat tijd over en zo ben ik erbij gekomen. Ook de natuur trekt mij, ik ben echt een natuurmens en wandel heel graag in de omgeving. Samen met Anneke Wullink organiseer ik ook de tweewekelijkse breimiddagen in het bezoekerscentrum”.
 • Grace Miedema
  Gastvrouw, Inkoop
  Zij is sinds april 2015 bij de Stichting Schapedrift als vrijwilligster betrokken. ,,Mijn man Piet was al vrijwilliger en toen ik hem een keer kwam ophalen en op het bankje bij de kachel zat te wachten, dacht ik ineens ‘het is hier wel heel gezellig’. Ik heb toen aan Piet gevraagd of hij het niet erg vond dat ik ook vrijwilligster zou worden. We werken veel samen, maar ook wel apart en met anderen werken vind ik ook heel gezellig. Ik doe het mede voor het sociale aspect en omdat ik het leuk vind. Daarnaast geniet ik van de prachtige natuur.  Ik kijk graag uit over de heide en ik moet altijd lachen als de schapen hard hollend binnenkomen. Prachtig vind ik dat.’’
 • Zwaantje van Werven
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
  Ik wilde graag iets doen in een mooie omgeving. Daarnaast wil ik graag een steentje bijdragen zodat zoiets moois als de schaapskooi kan blijven bestaan. Zo kom ik ook lekker buiten, ik woon in Harderwijk en kom op de fiets hier naartoe.
 • Jan Legemaate
  Hulpherder
 • Hugo Koole
  Catering, Gastheer, Podium Schapedrift
 • Ria van Rijk
  Catering, Gastvrouw, Inkoop
  Ik kwam in contact met Schaapskooi Ermelo via Marja Kamp die destijds net als ik vrijwilligster was bij winkeltje Twinkeling, voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat hield op te bestaan. Marja was toen al vrijwilligster bij de schaapskooi en als stadse meid vond ik dat landelijke sfeertje wel leuk. Ik ben lekker bezig en sta ook altijd open voor mensen met vragen.
 • Gijs Jansen
  Gastheer
 • Ab van der Does
  Flex/evenementenwerker
 • Tonnie Botterblom
  Gastvrouw
 • Gijs Ruiter
  Bestuurslid
 • Gerard van Ruiten
  Bestuurslid, Gids
  Ik was natuurgids bij het Natuur- en Milieu Platform Ermelo (NMP) en het bestuur hiervan vroeg of ik ook in het bestuur van Stichting Schapedrift wilde toetreden. Daar heb ik met veel enthousiasme ja opgezegd.  Ik ben er al vanaf het eerste uur, dus vanaf 2002 en geniet van mijn gidsenbaan.
 • Pieter Smit
  Herdershulp
 • Hennie van Beek
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
  Ik ben hier in 2005 vanuit Brabant komen wonen. Ik was uitgewerkt en zocht vrijwilligerswerk in het boek van Pinel. Ik heb de Schaapskooi Ermelo gekozen omdat ik weer onder de mensen wilde komen en iets om handen te willen hebben. Ik vind het werk erg leuk, met name ook de kinderactiviteiten. Ik brei nu een sjaaltje voor de sneeuwpoppen.
 • Grada Peek
  Gastvrouw
 • Lieneke van de Haar
  Gastvrouw
 • Ruud van Eijle
  Flex/evenementenwerker
  Ruud van Eijle, geboren 12 februari 1955 te Den Haag, woont sinds 1987 in Ermelo. Getrouwd met Betty, vader van 6 kinderen en opa van 9 kleinkinderen. Liefhebber van natuur en wandelen en natuurlijk van schapen :).
 • Gertie Vos
  Gastvrouw, Inkoop
 • Corine den Haan
  Hulpherder
 • Marion Derks
  Herder
 • Nanny Goedvree
  Gastvrouw, Inkoop
 • Joop Verheijen
  Gastheer
 • Gerard Hendriks
  Gids
  Ik ging in 2002 met functioneel leeftijdsontslag. De schaapskooi Ermelo was net opgericht en omdat ik veel met natuur heb wilde ik me daar graag nuttig maken. Ik ben begonnen met schilderen en andere klusjes en zo werd ik van lieverlee gids.
 • Anja Verheijen
  Gastvrouw
 • Marlene Pieters
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
 • Bep de Grijs
  Gastvrouw
 • Corrie Lozeman
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
 • Anneke Kooijman
  Onderhoud
 • Gert Scherpenzeel
  Gastheer, Gids, Ontvangsten
  Er is van alles te doen en je kunt zelf in overleg bepalen, wanneer je iets wilt doen. Dat is het leuke aan vrijwilliger zijn bij de schaapskooi. Ik heb verschillende outfits voor Schapedrift, want de ene keer ben ik actief als gids, de andere keer ben ik buiten of in de schaapskooi aan het werk en dan weer sta ik achter de balie of bij een kraam.
 • Jos Beek
  Gastvrouw, Ontvangsten
 • Manuela Dekker
  Flex/evenementenwerker, Kinderactiviteiten
 • Renée Heijenk
  Herdershulp
 • Herma Weerstra
  Gastvrouw
  Voordat ik in Fryslân met pensioen ging was ik particulier verpleegkundige en deed diverse soorten vrijwilligerswerk op sociaal en creatief gebied.  Mijn lievelingsdieren zijn schapen en paarden.  Toen ik naar Ermelo verhuisde nam ik weer diverse vrijwilligerstaken op me waaronder ook voor Stichting Schapedrift, waarvan ik donateur werd toen ik hier kwam wonen.  Ik hou van mensen, van een leven lang leren en creatief bezig zijn zoals momenteel schilderen en schrijven. Ik kan erg genieten van het buitenleven gecombineerd met kunst.
 • Corrita Prooij
  Kinderactiviteiten
 • Anneke Wullink
  Gastvrouw, ICT, Kinderactiviteiten, Secretarieel
  Ik ben sinds begin 2017 vrijwilliger bij de stichting Schapedrift. Voordat ik hier vrijwilliger werd, was ik al lid van de breigroep in de schaapskooi. Toen ik naast mijn vrijwilligerswerk in het Pakhuis nog tijd over had, was de keuze voor de schaapskooi snel gemaakt. Naast mijn werk als gastvrouw begeleid ik samen met Saskia Goedvree de breimiddagen. Ook ben ik actief bij de kinderactiviteiten, de viltworkshops en verricht ik werkzaamheden op het gebied van ICT en publiciteit, zoals het plaatsen van berichten op Facebook en de website. Dit alles was niet meer te combineren met het Pakhuis, waar ik in maart 2018 ben gestopt. Ik vind het fijn dat ik mijn kwaliteiten op het gebied van creatief en computer kwijt kan bij de Schaapskooi.
 • Peter Wittenberg
  Onderhoud
 • Jan van Wijk
  Onderhoud
 • Ton Bultman
  Herdershulp
 • Anneke Knoppert
  Flex/evenementenwerker
 • Ben Westerink
  Gastheer, Inkoop, Onderhoud, Ontvangsten
 • Lies van der Sluis
  Gastvrouw
 • Debbie Meeuwsen
  Herdershulp
 • Ingrid Meijer
  Hulpherder
  Ik loop af en toe op de hei met de schapen, samen met een andere hulpherder Edwin. Wij zijn onderdeel van een grotere vrijwilligersgroep van ongeveer 10 hulpherders. Marion, de vaste herderin van deze kudde, heeft natuurlijk wel eens vrij. De meeste weekenden en vakanties, wordt er dan door hulpherders met de schapen op de hei gelopen. Schapen willen graag elke dag hun poten strekken en lekker eten op de hei. Als wij op de hei lopen, krijgen we vaak vragen over het reilen en zeilen van de kudde.
 • Jan van der Heijden
  Hulpherder
 • Atie van Malkenhorst
  Gastvrouw
  Ik hield al van het plekje op de Ermelosche heide en de schapen – ik ben dol op dieren – en ga ook graag met mensen om. Ik ben sinds 2004 met veel plezier gastvrouw bij Schaapskooi Ermelo en ik geniet van de gezelligheid en de leuke sfeer.
 • Arnold Boute
  Gids
  Ik ben hier al sinds 2002, dus vanaf het begin van de schaapskooi. Ik was werkloos geworden in die tijd en las een advertentie voor vrijwilligers. Ik heb me toen aangemeld. Heb ook tien jaar baliewerk gedaan, maar van lieverlee ging ik meer gidsenwerk doen. De natuur heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik blijf ook altijd beschikbaar als invalkracht voor de balie.
 • Dirk de Vries Reilingh
  Flex/evenementenwerker
 • Janine Reekers
  Gastvrouw, Podium Schapedrift
 • Herman van Manen
  Flex/evenementenwerker
  Ik ben sinds maart 2020 bij de Schapendrift betrokken als flexwerker/hulp evenementen. Zelf loop ik vaak over de hei en doe dan ook de schaapskooi aan. In 2022 ga ik met pensioen en wil me dan nuttig maken voor een organisatie waar ik blij van wordt, namelijk Stichting Schapendrift. Door me vroegtijdig aan te melden hoop ik straks een zinvolle vrijetijdsbesteding te hebben.
 • Aart Aartsen
  Gastheer
 • Alie Brands
  Gastvrouw
 • Femke de Graaf-Haan
  Flex/evenementenwerker
 • Ans van den Hoek
  Kinderactiviteiten
 • Jeanne Dijkstra
  Gids
 • Jaap Oskam
  Catering, Gastheer
 • John Vasseur
  Onderhoud
 • Nico Goedvree
  Flex/evenementenwerker
  Is een van de vrijwilligers van het eerste uur. De huidige voorzitter Ab van der Does was een collega van hem bij toenmalige Volkshuisvesting.  Goedvree: ,,We kenden elkaar en Ab vroeg me de olieketel bij te houden in de schaapskooi. Een jaar later was dat onding dat slecht was voor het milieu en duur bovendien, weggehaald en kwam er een gasleiding vanaf camping De Paalberg naar hier. Toen ben ik naar de balieploeg verhuisd en hielp met schoonmaken. Ik denk dat ik wel een trailer aan zand heb weggeveegd! Ik deed allerhande klusjes en help nu ook nog regelmatig. Destijds vond ik het hier wel wat kleinschaliger en knusser dan nu, maar ik blijf het werk leuk vinden.’’
 • Marja Kraaij
  Gastvrouw, Kinderactiviteiten
 • Wanda van Dijk
  Gastvrouw
 • Koen Ongersma
  ICT
 • Marja Kamp
  Gastvrouw
 • Henny van den Heuvel
  Gastvrouw, Inkoop