Herder

Marion Derks is al vanaf de start, sinds 2002, de vaste schaapherder. De herder gaat dagelijks met de schapen en hond(en) naar de hei. De taken van een herder beperken zich niet tot het hoeden van de schapen. In de wintermaanden staan de schapen grotendeels in de kooi en dan moeten ze bijgevoerd worden. De  schapen hebben zorg nodig, ze moeten ontwormd en geschoren worden en de hoeven moeten bekapt. Ook het onderhoud van de kooi en de weilanden valt onder de verantwoordelijkheid van de herder. Marion krijgt assistentie van een aantal hulpherders en onderhoudsvrijwilligers. Samen zorgen ze ervoor dat de kudde gezond blijft en de gebouwen en het erf goed onderhouden worden. In de tijd dat de lammeren geboren worden, februari, wordt er in ploegendienst gewerkt om de geboortes in goede banen te leiden.

Herder met lam
Eerste lam 2011
Herder Marion Derks

Introductie Marion

Ik werk sinds december 2002 als schaapherder voor de Stichting Schapedrift Ermelo. Mijn hele leven heb ik al een voorliefde voor dieren gehad. Ik groeide op in Limburg waar ik op onze boerderij voor de schapen zorgde. Later werkte ik ook met paarden en honden en ik ging studeren op de Hogere Agrarische School (HAS). Omdat het niet makkelijk was om werk te vinden in de agrarische sector werkte ik regelmatig in administratieve functies. Maar uiteindelijk kruipt het bloed dan toch waar het niet kan gaan. Ik vond een baan als hulpherder bij de kudde in Heinkenszand, Zeeland. Met 220 Suffolk-schapen liep ik dagelijks over de dijken in Zuid Beveland. Dit was een tijdelijke baan voor de duur van 1 jaar. Maar na dit jaar wist ik het zeker: schapen hoeden is MIJN werk. Ik werkte vervolgens een tijd als vrijwilligster bij de schaapskudde van het Utrechts Landschap in Zeist. Dat vond ik zo fantastisch dat ik besloot zelf een Border Collie te kopen. Dit was Chap. Met Chap samen ging ik voor het eerst echt aan het werk in Limburg. Daar werkte ik met een grote kudde in de buurt van Venlo. De schapen begraasden onder andere de oevers van de Maas.

Toen de advertentie van de Stichting Schapedrift Ermelo op het internet stond wist ik: dit is wat ik werkelijk wil. Dus ik heb gesolliciteerd en werk vanaf 1 december 2002 voor de stichting.  De eerste maanden verbleef de kudde in een stal 2 kilometer bij de hei vandaan. Sinds mei 2003 is de schaapskooi gereed en overnachten de schapen er. Het is een voorrecht om in zo´n prachtige kooi te werken. En voor de belangstellenden is er het bezoekerscentrum. Dat is ook belangrijk want de kooi is niet toegankelijk voor bezoekers. Dat heeft te maken met de strenge regelgeving na alle vervelende dierziektes die de laatste jaren zijn opgetreden. In het bezoekerscentrum wordt het publiek nader geïnformeerd over onder andere de schapen en het heidebeheer. Er blijft natuurlijk nog genoeg te zien als de kudde vertrekt of aankomt bij de kooi en natuurlijk wanneer ik over de hei loop met de schapen.

Ik wens iedereen die komt kijken veel plezier op deze unieke plek: de prachtige natuur, een mooie riet gedekte kooi en bezoekerscentrum, het Veluws Heideschaap, drie Border Collies en een herder. U bent van harte welkom!

Honden

Herder Marion Derks heeft drie Border Collies: Benji, Socks en Malloy

Benji in de sneeuw

Benji

Benji is geboren op 17 september 2013 in Ede. Hij is opgegroeid in een gezin met 3 kinderen. Omdat hij meer werkvermogen bleek te hebben dan wat dit gezin hem kon bieden is hij (toen hij 11 maanden oud was) herplaatst en bij de kudde in Ermelo terecht gekomen. Hij moest toen nog helemaal getraind worden bij de schapen.

Sinds het wegvallen van de getrainde honden heeft Benji laten blijken dat hij klaar is voor het echte werk. Hij houdt in zijn eentje de hele kudde bij elkaar en hij werkt heel veel op eigen inzicht. Hij is met sprongen vooruit gegaan in zijn werken en het is een plezier om te zien met hoeveel enthousiasme hij rond de kudde loopt. Het is een toppertje!

20160822_164150

Socks

Socks is geboren op 5 december 2011 in Wijnjewoude. Hij is herplaatst omdat zijn baasje is overleden. Socks (vanwege zijn vier witte sokjes)  is sinds half mei 2015 in Ermelo. Eerst op proef, maar al gauw bleek dat hij voldoende potentie heeft om te mogen blijven.

Socks is al wel wat getraind bij de schapen, maar een grote kudde bij elkaar houden is toch wel wat anders dan een paar schaapjes in het weiland. Er is volop met hem getraind en gelukkig pakt hij de dingen redelijk snel op. Hopelijk gaat hij het werken bij de kudde net zo goed doen als Benji, maar dan wel op zijn geheel eigen wijze.

20170902_113629

Malloy

Malloy (Steady Cherry Borders Malloy) is geboren op 26 februari 2017 in Arkel. Toen hij bijna 9 weken oud was is hij naar Ermelo gekomen. Hij was de jongste uit een nest van 8 pups. Marion had zijn vader bij de kudde zien werken en was onder de indruk van wat die hond op jonge leeftijd al liet zien.

Ook de moeder en een halfzus van Malloy laten op jonge leeftijd al hele mooie dingen zien bij de schapen. Een veelbelovende combinatie dus. Daarom was de keuze voor een pup uit dit nestje gauw gemaakt. Hopelijk groeit Malloy uit tot een fijne werkhond. Voorlopig moet hij nog heel veel ontdekken en leren. Het is een dapper, ondernemend hondje, dus dat komt wel goed.

Jessie

Jessie

Jessie is geboren op 11 september 2006 in Rheden. Jessie is bij Marion gekomen toen ze een half jaar was. Jessie is opgegroeid in Rheden en ging al mee naar de schaapskudde op de Posbank. Ze luisterde als pup al heel goed en liep heel dapper naar de schapen toe. In het werken met de kudde is ze in een korte tijd erg gegroeid. Ze wil graag werken en vindt het leuk om de schapen terug te brengen naar de kooi. Het is een vrolijke hond die er van houdt om geknuffeld te worden. Ze speelt graag met andere honden.

Jessie is op 8 mei 2015 verhuisd naar een adres waar ze een rustige oude dag zal krijgen. Ik wens de familie van Emous veel plezier met haar!

In memoriam

Roy

Roy

Roy is geboren op 10 augustus 2005 in Schijndel. Roy is bij Marion gekomen toen hij 7 maanden oud was. Hij laat op zijn jonge leeftijd al goed zien dat hij aanleg heeft voor het werken bij schapen. Dat was voor Marion ook de reden om toch weer te kiezen voor een jonge hond in plaats van een wat oudere getrainde hond. De aparte kleur en de blik in zijn ogen maakten dat Marion meteen wat voelde voor deze hond. En dat bleek terecht. Het klikt goed tussen Marion en Roy. Roy is een enthousiaste hond. Roy toont veel inzicht en het eigen initiatief dat hij laat zien maakt dat hij een prima hond is voor het werk bij de kudde.

Op 24 april 2015 is Roy ingeslapen. Hij werd plotseling ziek. Hoewel hem een rustige oude dag gegund werd heeft hij gewerkt tot zijn dood.

Jill

Jill

Jill is geboren op 22 maart 2010 in Dronten
Moeder: Chip
Vader: Sweep Stakes
Kleur: Driekleur
Haar: Halflang
Geslacht: Teef.

Jill is bij de kudde gekomen toen ze een half jaar oud was. Ze is opgegroeid in Dronten in de roedel van Hans Hoop.

Op 13 augustus 2014 is Jill ingeslapen. Ze zou niet meer kunnen herstellen van twee blessures die ze kort na elkaar had opgelopen.

Chap

Chap

Chap is geboren op 25 februari 1997 in De Bilt en heeft 1 broertje en een zusje.

Moeder: Sarah
Vader: Dan (Europees kampioen schapendrijven)
Kleur: zwart-wit
Haar: halflang
Geslacht: reu

Chap is door Marion gekocht toen deze 9 maanden oud was en was de eerste hond die werkte met de Ermelose kudde.

Op maandag 4 februari 2013 is Chap overleden. Hij is bijna 16 jaar geworden.