Herder

Marion Derks is al vanaf de start, sinds 2002, de vaste schaapherder. De herder gaat dagelijks met de schapen en hond(en) naar de hei. De taken van een herder beperken zich niet tot het hoeden van de schapen. In de wintermaanden staan de schapen grotendeels in de kooi en dan moeten ze bijgevoerd worden. De  schapen hebben zorg nodig, ze moeten ontwormd en geschoren worden en de hoeven moeten bekapt. Ook het onderhoud van de kooi en de weilanden valt onder de verantwoordelijkheid van de herder. Marion krijgt assistentie van een aantal hulpherders, herdershulpen en onderhoudsvrijwilligers. Samen zorgen ze ervoor dat de kudde gezond blijft en de gebouwen en het erf goed onderhouden worden. In de tijd dat de lammeren geboren worden, februari, wordt er in ploegendienst gewerkt om de geboortes in goede banen te leiden.

Herder met lam
Eerste lam 2011
Herder Marion Derks

Introductie Marion

Ik werk sinds december 2002 als schaapherder voor de Stichting Schapedrift Ermelo. Mijn hele leven heb ik al een voorliefde voor dieren gehad. Ik groeide op in Limburg waar ik op onze boerderij voor de schapen zorgde. Later werkte ik ook met paarden en honden en ik ging studeren op de Hogere Agrarische School (HAS). Omdat het niet makkelijk was om werk te vinden in de agrarische sector werkte ik regelmatig in administratieve functies. Maar uiteindelijk kruipt het bloed dan toch waar het niet kan gaan. Ik vond een baan als hulpherder bij de kudde in Heinkenszand, Zeeland. Met 220 Suffolk-schapen liep ik dagelijks over de dijken in Zuid Beveland. Dit was een tijdelijke baan voor de duur van 1 jaar. Maar na dit jaar wist ik het zeker: schapen hoeden is MIJN werk. Ik werkte vervolgens een tijd als vrijwilligster bij de schaapskudde van het Utrechts Landschap in Zeist. Dat vond ik zo fantastisch dat ik besloot zelf een Border Collie te kopen. Dit was Chap. Met Chap samen ging ik voor het eerst echt aan het werk in Limburg. Daar werkte ik met een grote kudde in de buurt van Venlo. De schapen begraasden onder andere de oevers van de Maas.

Toen de advertentie van de Stichting Schapedrift Ermelo op het internet stond wist ik: dit is wat ik werkelijk wil. Dus ik heb gesolliciteerd en werk vanaf 1 december 2002 voor de stichting.  De eerste maanden verbleef de kudde in een stal 2 kilometer bij de hei vandaan. Sinds mei 2003 is de schaapskooi gereed en overnachten de schapen er. Het is een voorrecht om in zo´n prachtige kooi te werken. En voor de belangstellenden is er het bezoekerscentrum. Dat is ook belangrijk want de kooi is niet toegankelijk voor bezoekers. Dat heeft te maken met de strenge regelgeving na alle vervelende dierziektes die de laatste jaren zijn opgetreden. In het bezoekerscentrum wordt het publiek nader geïnformeerd over onder andere de schapen en het heidebeheer. Er blijft natuurlijk nog genoeg te zien als de kudde vertrekt of aankomt bij de kooi en natuurlijk wanneer ik over de hei loop met de schapen.

Ik wens iedereen die komt kijken veel plezier op deze unieke plek: de prachtige natuur, een mooie riet gedekte kooi en bezoekerscentrum, het Veluws Heideschaap, de Border Collies en een herder. U bent van harte welkom!

Honden

Herder Marion Derks heeft vier Border Collies: Socks, Nan, Knoet en Brave

20160822_164150

Socks

Socks is geboren op 5 december 2011 in Wijnjewoude. Hij is herplaatst omdat zijn baasje is overleden. Socks (vanwege zijn vier witte sokjes)  is sinds half mei 2015 in Ermelo.

Socks is nu al wat op leeftijd en een grote kudde bij elkaar houden doet hij op zijn geheel eigen wijze. Hij laat zich niet zo goed vertellen hoe het moet, maar uiteindelijk brengt hij de schapen waar je ze hebben wil. Dit doet hij niet altijd even efficiënt, maar hij doet het wel.

Nan

Nan

Nan is geboren op 5 oktober 2014. Nan is door Marion aangekocht toen ze 5 jaar oud was. Er was een grote behoefte aan een getrainde hond waarmee gelijk bij de kudde gewerkt kon worden.
Met de komst van Nan lijkt aan deze behoefte te worden voldaan. Al binnen een paar weken lijkt deze hond precies te passen bij Marion. Het geeft haar erg veel plezier om te kunnen werken met deze hond.

 

20200621_Knoet

Knoet

Knoet is geboren op 7 oktober 2018 in Ierland. Hij is naar Nederland gekomen toen hij net een jaar oud was en was 14 maanden toen hij naar Ermelo kwam. Knoet is een hele lieve en leergierige hond. Hij wordt op dit moment getraind en als hij het werk goed doet kan hij samen met Nan dagelijks de hei op met de kudde.