Wandkleden Mariëtte Lether

expositie

Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn t/m 6 januari 2018  wandkleden te zien van Mariëtte Lether.
Mariëtte Lether over zichzelf: Opgegroeid in Oostvoorne (zuidholland) vlak achter de duinen, bracht ik veel tijd in de natuur door, en langs de vloedlijn van de zee. Behalve wandelen en spelen , verzamelde ik van alles ; schelpen, veren, zeesterren dierenbotjes, en verharde elfenbankjes.Op de lagere school leerde ik handwerken en borduren, vaak vlinders, en op de pedagogische academie kwamen daar handvaardigheid en tekenen bij. Tijdens het opgroeien van onze kinderen gebruikte ik voor het eerst ongesponnen schapenwol als vulling voor de zgn. antroposofische speelpoppen. Heel wat vachten heb ik gewassen en uitgeplozen. Een kerst-drieluik werd mijn eerste kleed van sprookjeswol. Het voelen van de wol, de geur, de zachte structuur de levendige kleuren en de eenvoudige vormen spreken me aan. Door laag over laag te werken ontstaat een sfeer en gaan de figuurtjes leven.
Ieder uurtje werd zo een ontspanning. Het verhaal weet je en de vormen zijn eenvoudig te wijzigen, Er is immers nog niets vast gestikt. Na het maken van de kerst-drieluik volgden de vier seizoenen, waternimfen en voorstellingen van prentenboeken. Sinds 2004 woon ik in Putten, tuinier en masseer ik en wandel in de natuur, en sinds de geboorte van onze kleinzoon, heb ik de wandkleden weer eens tevoorschijn gehaald. Ik vind het dan ook erg leuk om ze bij de Schaapskooi te mogen tonen aan anderen. En ik hoop dat je er met plezier naar kijkt, maar bovenal dat je zelf zin krijgt om met plezier met sprookjeswol te “spelen.” expositie