Het bezoekerscentrum

Naast de schaapskooi staat het bezoekerscentrum van de Ermelosche Heide. Binnen is informatie te vinden over de schapen, de herder en honden, de bijen en de natuur in de omgeving. Op de filmwand wordt de herder gevolgd in haar werkzaamheden; je kunt de geboorte van een lam zien, hoe de schapen geschoren worden en hoe de honden de kudde hoeden. Wat kun je allemaal met wol doen? Ervaar de voelwand met verschillende verwerkingstechnieken van wol. Je mag zelf het spinnenwiel uitproberen. Hoe ziet een schaap er van binnen uit? Wat zit er in de mest en hoe leven bijen eigenlijk? En weet jij hoe een vossenhol en een dassenburcht eruit ziet? In de vloer zijn ze nagemaakt en te bekijken. Bij de balie zijn diverse soorten koffie, thee, frisdranken en gebak verkrijgbaar. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet en een traplift naar de zolderverdieping. Boven zijn regelmatig workshops en knutselactiviteiten. In de wintermaanden wordt de ruimte verwarmd door houtkachels. Buiten op het terras staan picknickbanken en heeft u een prachtig uitzicht over de Ermelosche Heide. Achter het bezoekerscentrum is een speeltuintje voor jonge kinderen. Onze vrijwilligers, gastheren en -vrouwen heten bezoekers van harte welkom. De toegang is gratis.

Interieur Bezoekerscentrum

Winkel

In het bezoekerscentrum zijn allerlei leuke cadeautjes te vinden. Onder meer dierenknuffels, porselein en serviesgoed, schapenvachten, wollen zadeldekjes en streekproducten als honing, jam, schapenkaas en wildstoofpotjes. Maar ook wandel- en fietsrouteboekjes, ansichtkaarten en cosmetica op basis van wolvet. Regelmatig worden er nieuwe producten aangekocht en per seizoen gewisseld. Allemaal passend bij de schaapskooi en de natuur in de omgeving. U kunt betalen met een pinpas.

Groepsbezoek

Het bezoekerscentrum, de schaapskooi en de omgeving van Ermelosche Heide bieden goede mogelijkheden voor uitstapjes.

De knusse zolderverdieping van het bezoekerscentrum is geschikt voor kinderactiviteiten of workshops (NB: er is een traplift aanwezig). Bij en vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende natuurspeurtochten en daarnaast verzorgen onze gidsen excursies voor groepen op aanvraag.

Alle activiteiten worden georganiseerd door en bemenst met vrijwilligers. Reserveren -bij voorkeur- tot 1 maand voor aanvang in verband met de beschikbaarheid van de vrijwilligers. Meer informatie bij de coördinator, tel. 0577-407 235 of via coordinator@schapedrift.nl.

Scholen

Schoolklassen zijn op afspraak van harte welkom bij de schaapskooi. Voor de midden- en bovenbouw van de basisschool zijn er allerlei educatieve middelen rondom schapen, bijen en de natuur te ontdekken. Er is een voelwand met wolproducten, animatiefilms, bijenkast en weetjes over de schapen en de dieren die op de heide leven. Er is een speurtocht in en om het bezoekerscentrum, die je goed leert kijken. Voor kinderen van de onderbouw is het lammetjespad rondom de schaapskooi leuk om te doen. Een wandelexcursie met een gids is ook mogelijk, bijvoorbeeld naar de schaapskudde op de heide, naar het onderduikershol of Romeins Marskamp of een algemene natuurwandeling. Voor scholen hanteert Stichting Schapedrift laagdrempelige tarieven. Meer informatie en aanvragen bij de coördinator van het bezoekerscentrum, tel. 0577-407235 of info@schapedrift.nl.

Openingstijden

Openingstijden bezoekerscentrum en terrein schaapskooi

28 maart tot en met 29 oktober (zomerperiode):

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 – 17:00

zon- en feestdagen: van 12:30 – 17:00 uur

30 oktober tot en met 27 maart (winterperiode):

woensdag, vrijdag, zaterdag van 10:30 – 16:00 uur

zon- en feestdagen van 12:30 – 16:00 uur

Schoolvakanties (alle regio’s/ winterperiode)

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 – 16:00 uur

zon- en feestdagen van 12:30 – 16:00 uur