Het bezoekerscentrum

Naast de schaapskooi staat het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Binnen is veel informatie te vinden over de schapen, de herder en honden, de bijen en de natuur in de omgeving. Er zijn filmpjes en interactieve natuurspellen voor alle leeftijden. De jongste kinderen kunnen tekenen of hun kennis over de natuur testen op de computer. Ook kan er een bijenvolk bekeken worden in een bijenkast of naar verhalen geluisterd worden. Er zijn diverse soorten koffie, thee, frisdranken, tosti’s, soep en gebak verkrijgbaar. ‘s In de zomermaanden is er ijs. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet en een traplift naar de zolderverdieping. Hier worden regelmatig workshops en knutselactiviteiten georganiseerd. Op dit moment zijn we bezig met een herinrichting en vernieuwing; half maart is het klaar. Dan is er meer zitruimte en er is van alles nieuw te ontdekken. Hoe ziet een schaap er van binnen uit en wat kun je allemaal met wol doen? Wat zit er in de mest en hoe leven bijen eigenlijk? En weet jij hoe een vossenhol eruit ziet? Kom dan kijken!

In de wintermaanden wordt de ruimte verwarmd door houtkachels. Buiten op het terras staan picknickbanken en heeft men prachtig uitzicht over de Ermelosche Heide. In de winkel zijn streekproducten, schapenknuffels, fiets- en wandelroutes verkrijgbaar. Achter het bezoekerscentrum is een speeltuintje voor jonge kinderen. Onze vrijwillige gastheren en -vrouwen heten bezoekers van harte welkom. De toegang is gratis.

Interieur Bezoekerscentrum

Winkel

In het bezoekerscentrum zijn allerlei leuke cadeautjes te vinden. Onder meer dierenknuffels, porselein en serviesgoed, schapenvachten, wollen zadeldekjes en streekproducten als honing, jam, schapenkaas en wildstoofpotjes. Maar ook wandel- en fietsrouteboekjes, ansichtkaarten en cosmetica op basis van wolvet. Regelmatig worden er nieuwe producten aangekocht en per seizoen gewisseld. Allemaal passend bij de schaapskooi en de natuur in de omgeving. U kunt betalen met een pinpas.

Groepsbezoek

Het bezoekerscentrum, de schaapskooi en de omgeving van Ermelosche Heide bieden goede mogelijkheden voor een groepsuitstapje, kinderfeestje of familie- of bedrijfsbijeenkomst. Groepen zijn op afspraak van harte welkom, mits er geen andere activiteiten zijn en de ruimte het toelaat.

Graag denken we met u mee om een programma op maat samen te stellen. De knusse bovenverdieping van het bezoekerscentrum is geschikt voor kinderactiviteiten, een lezing, vergadering of workshop (NB: er is een traplift aanwezig). Naast de aanwezige horecafaciliteiten kunnen we lunches regelen via een cateraar. Bij en vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende natuurspeurtochten. Op afspraak kunnen er tijdens de openingsuren creatieve activiteiten gedaan worden zoals kunstwerkjes maken van gevilte wol (zie bij creatieve activiteiten). Onze gidsen verzorgen excursies voor groepen op aanvraag. Vanaf de schaapskooi kunnen wandelingen en fietstochten gemaakt worden over de Ermelosche Heide en door de omringende bossen.

Het bezoekerscentrum is buiten de openingstijden beperkt te huur voor bescheiden bijeenkomsten of vergaderingen, maar niet in de avonduren. De maximale capaciteit is 60 personen.

Alle activiteiten worden georganiseerd door en bemenst met vrijwilligers. De opbrengsten van deze activiteiten komen geheel ten goede aan de Stichting Schapedrift Ermelo. Meer informatie bij coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 of via info@schapedrift.nl.

Scholen

Schoolklassen zijn op afspraak van harte welkom bij de schaapskooi. Voor de midden- en bovenbouw van de basisschool zijn er allerlei educatieve middelen rondom schapen, bijen en de natuur te ontdekken. Er is een voelwand met wolproducten, animatiefilms, bijenkast en weetjes over de schapen en de dieren die op de heide leven. Onze scholenwerkers geven een introductie en rondleiding en de leerlingen kunnen ook zelfstandig ontdekken. Er is een ook een speurtocht in en om het bezoekerscentrum, die je goed leert kijken. . Voor kinderen van de onderbouw is het lammetjespad rondom de schaapskooi leuk om te doen. In overleg met de leerkrachten kan een programma samengesteld worden. Een wandelexcursie met een gids is ook mogelijk, bijvoorbeeld naar de schaapskudde op de heide, naar het onderduikershol of Romeins Marskamp of een algemene natuurwandeling. Voor scholen hanteert Stichting Schapedrift laagdrempelige tarieven. Meer informatie en aanvragen bij de coördinator Geesje Eleveld, tel. 0577-407235 of info@schapedrift.nl.

  • Nu gesloten, geopend vanaf 10:30u
  • Do 17-10 10:30-17:00u
  • Vr 18-10 10:30-17:00u
  • Za 19-10 10:30-17:00u
  • Zo 20-10 12:30-17:00u
  • Ma 21-10 12:30-17:00u
  • Di 22-10 10:30-17:00u
  • Wo 23-10 10:30-17:00u

Openingstijden

Openingstijden bezoekerscentrum en terrein schaapskooi

April tot en met oktober (zomertijd)

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur

zon- en feestdagen/maandag van 12:30 tot 17:00 uur

November tot en met maart (wintertijd)

woensdag, vrijdag, zaterdag van 10:30 tot 16:00 uur

zon- en feestdagen van 12:30 tot 16:00 uur

Kerst- en voorjaarsvakanties

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 16:00 uur

zon- en feestdagen/maandag van 12:30 tot 16:00 uur

Eerste kerstdag gesloten