Het bezoekerscentrum

Naast de schaapskooi staat het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Binnen is informatie te vinden over de schapen, de herder en honden, de bijen en de natuur in de omgeving. Op de filmwand wordt de herder gevolgd in haar werkzaamheden; je kunt de geboorte van een lam zien, hoe de schapen geschoren worden en hoe de honden de kudde hoeden. Wat kun je allemaal met wol doen? Ervaar de voelwand met verschillende verwerkingstechnieken van wol. Je mag zelf het spinnenwiel uitproberen. Hoe ziet een schaap er van binnen uit? Wat zit er in de mest en hoe leven bijen eigenlijk? Het is te zien in korte filmpjes en te bekijken bij de bijenkast. En weet jij hoe een vossenhol en een dassenburcht eruit ziet? In de vloer zijn ze nagemaakt en te bekijken. Kinderen kunnen tekenen en hun natuurkennis testen op een beeldscherm. In de ruimte zijn gezellige zitjes en bij de balie zijn diverse soorten koffie, thee, frisdranken en gebak verkrijgbaar. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet en een traplift naar de zolderverdieping. Boven zijn regelmatig workshops en knutselactiviteiten. In de wintermaanden wordt de ruimte verwarmd door houtkachels. Buiten op het terras staan picknickbanken en heeft men prachtig uitzicht over de Ermelosche Heide. In de winkel zijn streekproducten, schapenknuffels, fiets- en wandelroutes verkrijgbaar. Achter het bezoekerscentrum is een speeltuintje voor jonge kinderen. Onze vrijwillige gastheren en -vrouwen heten bezoekers van harte welkom. De toegang is gratis.

Interieur Bezoekerscentrum

Winkel

In het bezoekerscentrum zijn allerlei leuke cadeautjes te vinden. Onder meer dierenknuffels, porselein en serviesgoed, schapenvachten, wollen zadeldekjes en streekproducten als honing, jam, schapenkaas en wildstoofpotjes. Maar ook wandel- en fietsrouteboekjes, ansichtkaarten en cosmetica op basis van wolvet. Regelmatig worden er nieuwe producten aangekocht en per seizoen gewisseld. Allemaal passend bij de schaapskooi en de natuur in de omgeving. U kunt betalen met een pinpas.

Groepsbezoek

Het bezoekerscentrum, de schaapskooi en de omgeving van Ermelosche Heide bieden goede mogelijkheden voor een groepsuitstapje, kinderfeestje of familie- of bedrijfsbijeenkomst. Groepen zijn op afspraak van harte welkom, mits er geen andere activiteiten zijn en de ruimte het toelaat.

Graag denken we mee voor een programma op maat. De knusse zolderverdieping van het bezoekerscentrum is geschikt voor kinderactiviteiten, een lezing, vergadering of workshop (NB: er is een traplift aanwezig). Naast de aanwezige horecafaciliteiten kunnen we lunches regelen. Bij en vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende natuurspeurtochten. Op afspraak kunnen er tijdens de openingsuren creatieve activiteiten gedaan worden zoals kunstwerkjes maken van wol (zie bij creatieve activiteiten). Onze gidsen verzorgen excursies voor groepen op aanvraag. Vanaf de schaapskooi kunnen wandelingen en fietstochten gemaakt worden over de Ermelosche Heide en door de omringende bossen.

Alle activiteiten worden georganiseerd door en bemenst met vrijwilligers. De opbrengsten van deze activiteiten komen geheel ten goede aan de Stichting Schapedrift Ermelo. Meer informatie bij de coördinator, Debby Meeuwsen, tel. 0577-407235 of via info@schapedrift.nl.

Scholen

Schoolklassen zijn op afspraak van harte welkom bij de schaapskooi. Voor de midden- en bovenbouw van de basisschool zijn er allerlei educatieve middelen rondom schapen, bijen en de natuur te ontdekken. Er is een voelwand met wolproducten, animatiefilms, bijenkast en weetjes over de schapen en de dieren die op de heide leven. Vrijwilligers geven desgewenst uitleg en leerlingen kunnen ook zelfstandig ontdekken. Er is een speurtocht in en om het bezoekerscentrum, die je goed leert kijken. Voor kinderen van de onderbouw is het lammetjespad rondom de schaapskooi leuk om te doen. In overleg met de leerkrachten kan een programma samengesteld worden. Een wandelexcursie met een gids is ook mogelijk, bijvoorbeeld naar de schaapskudde op de heide, naar het onderduikershol of Romeins Marskamp of een algemene natuurwandeling. Voor scholen hanteert Stichting Schapedrift laagdrempelige tarieven. Meer informatie en aanvragen bij de directeur Debby Meeuwsen, tel. 0577-407235 of info@schapedrift.nl.

  • We zijn geopend tot 16:00
  • Wo 19-01 10:30-16:00u
  • Do 20-01 Gesloten
  • Vr 21-01 10:30-16:00u
  • Za 22-01 10:30-16:00u
  • Zo 23-01 12:30-16:00u
  • Ma 24-01 Gesloten
  • Di 25-01 Gesloten

Openingstijden

Openingstijden bezoekerscentrum en terrein schaapskooi

28 maart tot en met 31 oktober (zomertijd):

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 – 17:00

zon- en feestdagen/maandag: van 12:30 – 17:00 uur

1 november tot en met 27 maart (wintertijd):

woensdag, vrijdag, zaterdag van 10:30 – 16:00 uur

zon- en feestdagen van 12:30 – 16:00 uur

Kerst- en voorjaarsvakanties (alle regio’s)

dinsdag t/m zaterdag van 10:30 – 16:00 uur

zon- en feestdagen/maandag van 12:30 – 16:00 uur

Eerste kerstdag gesloten.

In het bezoekerscentrum zijn consumpties ToGo verkrijgbaar. Vrijwilligers geven informatie over wandelroutes, de schapen en de omgeving. Alle activiteiten en excursies zijn geannuleerd tot nader bericht.

We vragen u om de regels in acht te nemen en rekening met elkaar te houden.