Herder Marion sluit de lammertijd 2023 af…

5 maart 2023

Na een week zonder bevallingen is op vrijdag 3 maart dan ook het laatste schaap bevallen. Onder toeziend oog van de laatste twee deelnemers van de Shovel Actie ‘Hulp in de kooi’ werd er een prachtig ooilam geboren, dat de naam Alice Tineke kreeg, vernoemd naar de echtgenotes van beide deelnemers.

Er zijn 93 ramlammeren en 118 ooilammeren geboren. Dit is opmerkelijk omdat er meestal net zoveel mannetjes als vrouwtjes geboren worden. Naast een groot aantal tweelingen, zijn er dit jaar ook twee drielingen geboren. Ook dit is opmerkelijk. Bij onze kudde wordt eens in de ongeveer vijf jaar een drieling geboren en dit jaar dus maar liefst twee. Ik ben erg tevreden over dit seizoen. De dieren zijn goed gezond, er zijn nagenoeg geen problemen geweest bij de lammeren en bij de moederdieren. We hebben op dit moment vier lammetjes (alle vier zijn ze de helft van een tweeling) die de fles krijgen omdat hun moeders te weinig melk heeft om twee lammeren groot te brengen.

Ook dit jaar hebben we bij de verzorging van de dieren veel hulp gekregen van een grote groep vrijwilligers. Daarnaast werden we wekelijks verwend met taart, cakes en complete maaltijden. Zonder al deze hulp zouden de dieren (en de herders) nooit zo gezond deze tijd hebben kunnen doorstaan. Het is de sleutel van het succes van onze kudde!

De lammeren en hun moeders lopen iedere dag (tenzij het heel nat of koud weer is) in het weiland bij het bezoekerscentrum. Zodra ze groot genoeg zijn, gaan we met de hele kudde weer de hei op.

Op zaterdag 1 april vierden we Lammetjesdag. Graag tot ziens!

Marion Derks, herder Stichting Schapedrift

Lammertijd