Hoe het allemaal begon in april 1999

Bij de gemeenteraad van Ermelo leefde de wens om de Ermelosche Heide te gaan onderhouden middels een schaapskudde. Om dit mogelijk te maken werd in 1999 Stichting Schapedrift opgericht. In 2003 werd gestart met de bouw van de schaapskooi en het bezoekerscentrum aan de rand van de Ermelosche Heide. Er werd gebruik gemaakt van het hout dat uit de bossen in de directe omgeving komt. 

Het ontwerp van de schaapskooi is gebaseerd op de van oudsher op de Veluwe voorkomende schaapskooien. De kooi heeft een oppervlakte van 400 m2 en is daarmee een van de grotere schaapskooien van Nederland. De kooi biedt ruimte aan de kudde die gemiddeld uit zo’n 300 schapen bestaat.

Anno 2023…

Tegenwoordig overschrijden we jaarlijks de magische grens van 100.000 bezoekers. Bezoekerscentrum en terrein kregen daarom recentelijk een opknapbeurt om deze enorme aantallen te kunnen verwerken. Het bezoekerscentrum werd begin 2019 heropend, kreeg een nieuw ingedeelde zolderverdieping die nu dienst doet als workshoplocatie en vergaderruimte, en het huisvest het kantoor van de coördinator.

Op het terrein zorgt een grote stretchtent voor de nodige bescherming tegen regen en zon en in de kapschuur, voorzien van zonnepanelen, is een volwaardig herdersverblijf te vinden waar onze herders tevens kunnen overnachten.

“De schaapskooi van Ermelo” is bekend bij iedereen in de regio en vele dagjesmensen en toeristen uit binnen- en buitenland. Het terras is een heerlijke plek om een tijdje te pauzeren van een wandeling of fietstocht, genietend van het uitzicht op de heide en wellicht de kudde die net terug komt van de hei.