Herders

Marion Derks (sinds 2002) en Francisca Schippers (sinds 2019) zijn de vaste schaapherders in dienst van Stichting Schapedrift. Voor Marion was het een bijzondere plek om te beginnen, omdat er in haar begintijd nog geen kudde en geen onderkomen was. Inmiddels bestaat de kudde uit zo’n 300 dieren en zijn de werkzaamheden enorm uitgebreid. Marion en Francisca worden daarom ondersteund door een grote enthousiaste groep vrijwillige hulpherders en herdershulpen, zowel tijdens de lammertijd als in de winter als de dieren bijgevoerd moeten worden.

De herders werken met hun Border Collies Knoet, Socks, Brave en James: het meest geschikte ras voor het hoeden van schapen.

Medewerkers en vrijwilligers

Silvia Noordman is sinds januari 2023 de nieuwe enthousiaste coördinator van het bezoekerscentrum. Zij stuurt tevens alle technische en logistieke processen van het gebouw aan. Marion Derks, de herder, heeft de verantwoordelijkheid over schaapskooi, erf en tuin en de herdershulpen en hulpherders.

Het gouden hart van de organisatie bestaat uit ruim honderd vrijwilligers in de meest uiteenlopende disciplines: van gastheren en gastvrouwen in het bezoekerscentrum, hulpherders en herdershulpen, natuurgidsen, tuin- en onderhoudsploeg, evenementenmedewerkers, redacteurs, bestuursleden en begeleiders van scholen en kinderactiviteiten. Zonder deze enthousiaste groep van vrijwilligers zou de stichting niet kunnen bestaan!

Wilt u ook vrijwilliger worden? Er is vooral behoefte aan baliemedewerkers, tuinploeg, schoonmaakploeg en natuurgidsen! Neem contact op met de coördinator of bel voor meer informatie: 0577-407 235. Gewoon binnenlopen mag uiteraard altijd!

Onze stagiairs

Stichting Schapedrift biedt jaarlijks plek aan zo’n dertig leerlingen van Christelijk College Groevenbeek uit Ermelo. Ze helpen bij de kinderactiviteiten, in het  bezoekerscentrum, in de tuin en zelfs af en toe in de kooi. Zo lopen ze hun dertig uur durende stage bij een maatschappelijk bewuste organisatie met hart voor mens, dier en natuur.

Er is in beperkte mate ook plek voor beroeps-stagiairs, zowel op MBO als HBO niveau.

Wil je ook stage lopen bij ons? Neem dan contact op met de coördinator!

Vrijwilligers van het wolproject

In 2020 startte het Wolproject, bestaande uit een grote groep creatieve vrijwilligers, die veel  tijd en inspanning in het project steken om de wol van het Veluws Heideschaap tot haar recht te laten komen. Wol is een veelzijdig en zeer duurzaam product. Het Wolproject laat een veelheid aan mogelijkheden van wol zien. 

Als in mei een begin wordt gemaakt met het scheren van de schapen, worden de vachten stuk voor stuk bekeken en geselecteerd. De mooiste wol wordt gewassen en gekaard, waarna er garen van gesponnen wordt of mee gevilt wordt. Zo wordt de volledige hoeveelheid wol van onze schapen verwerkt tot mooie producten. Van de allerlaatste restjes worden tot slot wolmestkorrels gemaakt. Alle producten worden verkocht in het bezoekerscentrum.

Het bestuur van Stichting Schapedrift

Het bestuur van Stichting Schapedrift bestaat uitsluitend uit vrijwilligers van de stichting. Geen van de bestuursleden ontvangt een vergoeding of andersoortige beloning voor haar werkzaamheden. De bestuursleden zijn tevens als vrijwilliger werkzaam in andere werkgroepen.

Sven Gravendeel is in juli 2023 aangetreden als voorzitter, als opvolger van Ab van der Does. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit secretaris Joop Verheijen en penningmeester Aart Goossensen. Met Sandrien Volgers en Gerard Hendriks is het vijftal compleet. Het bestuur kent daarnaast twee adviseurs, te weten Bernadette Gravendeel en Ab van der Does.

Meer informatie over de stichting vindt u hier