Evenementen bij Schaapskooi Ermelo

Stichting Schapedrift organiseert het hele jaar door diverse soorten evenementen. De evenementen liggen dicht bij de kerntaak van de stichting: het informeren over het houden van schapen en de begrazing met de gescheperde kudde, de wol en de verwerking ervan, natuurbeheer en educatie hieromtrent. Met uitzondering van het schaapscheer- en wolfeest, ookwel schaapscheerdersfeest genoemd, telkens begin juni, zijn de evenementen grotendeels gratis te bezoeken. Alleen voor kinderactiviteiten wordt steeds een kleine bijdrage gevraagd. Check de agenda voor de voorverkoop en meer informatie!

Lammetjesdag

Kom kijken in de kooi! Als alle lammetjes zijn geboren, vieren we Lammetjesdag. Dit is de enige dag in het jaar waarop het publiek door de schaapskooi mag lopen. De moederschapen zijn samen met hun lammetjes te bewonderen en te aaien. Dit is tevens de laatste dag dat je een lammetje kan adopteren. De herders zijn in de kooi aanwezig om alle vragen over de schapen en het natuuronderhoud van de Ermelosche Heide door begrazing te beantwoorden. Op het erf zijn er leuke activiteiten voor de kinderen, zoals knutselen, wolvilten en schminken. Zie de Agenda voor actuele informatie.

Wol- en schaapscheerfestijn

De eerste zaterdag van juni worden de schapen van onze kudde geschoren. De meesten met de schaar maar ook een aantal met de tondeuse. Daaromheen is er een grote markt met wol,- hobby- en schapenproducten en de technieken van het wolspinnen, kaarden, vilten en weven worden getoond. Er zijn diverse workshops voor jong en oud. Natuurlijk ontbreekt het niet aan lekker eten en drinken en goede muziek.

Deelnemende standhouders en organisaties (voorlopige lijst)

Viltkontaktgroep Nederland (www.viltkontaktgroep.nl)

Mandenvlechter Hennie van Emaus

Quilts van Dini Kuijer

Betsie Vierhout met o.a. handgemaakte mutsen, sjaals

Nederlands kampioen Marieke Janssen met demonstraties woolhandling

Landelijke Spingroep met demonstraties spinnen (www.landelijkespingroep.nl)

Gebroeders Elzinga uit Harderwijk met versgerookte zalm en paling

Woolsofholland Original met Nederlandse wol en garens (www.woolsofhollandwinkel.com)

Stiel Wolwerkplaats met Engelse kwaliteitsgarens, zoals bijvoorbeeld John Arbon, Uradale, Holst Garn (www.stielwolwerkplaats.nl)

De Wolkelder met Nederlandse garens en kaardvlies, Lojan spinnewielen (www.dewolkelder.nl)

Roegwolwaark met handgemaakte truien, kragen etc van wol

Schaapjeswol/Trollenwol met ecologische garens uit Nederland en Scandinavië (www.trollenwol.nl)

Natuuratelier Momoko, workshop natuurlijk wol verven. Aanmelden via www.momoko.nl

Warm van Wol met o.a. handgebreide truien

Archeo Hotspots (www.archeohotspots.nl)

Houses 4 Nepal (www.houses4nepal.nl)

KUNST bij de KOOI

De buitenexpositie KUNST bij de KOOI is een nieuw project van Stichting Schapedrift. In deze tweejaarlijkse expositie speelt wol de hoofdrol. Wol is méér dan dat wat op het schaap groeit en waar een trui mee gebreid kan worden. Het doel van KUNST bij de KOOI is om te laten zien welke mogelijkheden, naast gebruiksartikelen en kleding, er nog meer zijn.

De expositie van dit jaar zal plaatsvinden van 27 juli t/m 27 oktober 2024. Ze heeft als titel meegekregen: VAN HARTE. Kunstenaars uit heel Nederland stellen hun werk beschikbaar voor deze jubileumeditie van KUNST bij de KOOI. Zij laten u kennis maken met het prachtige materiaal wol in al haar facetten. Sommige werken zijn 100% wol, andere zijn gecombineerd met andere materialen.

De exposanten van 2024 zijn:

Mirjam Withaar www.mirjamwithaar.com

Dijan Roza-Schep

Saskia Schippers

Eva de Ruig

Anneke Troost

Monique de Jonge

Sanne Muiser www.sannemuiser.nl

Astrid Oosterhuis www.astridoosterhuis.art

Hennie Henstra-Plantinga www.wolit-vilt.com

Cathérine Schoenmakers www.catherineschoenmakers.nl

Nacht van de Nacht

Het is er aardedonker ’s avonds, een ideale locatie voor de beleving van de Nacht van de Nacht, een landelijke evenement waarbij aandacht voor de duisternis centraal staat. In Ermelo werken hiervoor NMP Ermelo, KNNV, Astra Alteria, Groennetwerk en Stichting Schapedrift nauw samen om diverse activiteiten bij en in de omgeving van de schaapskooi te verzorgen.  Op het terrein bij de schaapskooi kan door telescopen naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er is een stellarium waarbij uitleg wordt gegeven, er zijn excursies in het donker over de hei en door het bos en presentaties over nachtdieren, vleermuizen en ‘alles wat er in de nacht gebeurt’ vanuit het perspectief van de boswachter. Zie de Agenda voor actuele informatie.

Kerst Sing-in

Op de zaterdag voor Kerst wordt de Kerst Sing-in georganiseerd, in samenwerking met musical- en popkoor Ermelodie en ensemble, de gezamenlijke kerken van Ermelo en Stichting Schapedrift. Predikanten uit Ermelo leiden de muzikale en zeer toegankelijke dienst, vol bekende kerstliederen en verhalen. En natuurlijk is er glühwein, erwtensoep en warme chocolademelk verkrijgbaar. Zie de Agenda voor actuele informatie.